Anticorpii monoclonali, răspunsul la problemele pacienților vulnerabili: Pot face ce nici patru doze de vaccin nu reușesc

Anticorpii monoclonali, răspunsul la problemele pacienților vulnerabili: Pot face ce nici patru doze de vaccin nu reușescSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Chiar dacă valul patru al pandemiei de coronavirus, declanșat de infectările cu tulpina Delta a SARS-COV-2, se diminuează în unele părți ale lumii, milioane de persoane cu un sistem imunitar slab se prezintă vulnerabile în fața bolii. O parte importantă a populației este considerată a fi „compromisă”, chiar și în ciuda unui număr de trei, patru vaccinuri anti-COVID-19, arată ultimele cercetări. În sprijinul acestora ar putea veni anticorpii monoclonali. 

Food and Drug Administration ar putea acorda în curând o autorizație de urgență pentru anticorpii monoclonali de la producătorul de medicamente Regeneron pentru ceea ce se numește profilaxie pre-expunere, sau PrEP, împotriva COVID-19. Dacă va fi autorizată de FDA, terapia Regeneron ar putea fi administrată sub forma unui set de injecții la fiecare una până la trei luni înainte de o potențială expunere la coronavirus.

Anticorpii monoclonali reduc riscul contractării bolii COVID-19 cu 81,6% în cazul pacienților vulnerabili

Anticorpii monoclonali ar putea să vină în sprijinul persoanelor cu un sistem imunitar slab, care așteaptă cu nerăbdare ceea ce ar putea reprezenta biletul lor de întoarcere la o oarecare normalitate. Anticorpii monoclonali ar putea fi administrați persoanelor cu cancer, afecțiuni autoimune și organe transplantate. Acest lucru, sugerează cercetările, ar putea să le ofere protecție substanțială împotriva COVID-19 pe care, în cazurile lor, vaccinarea nu o poate oferi.

Între timp, luni, 15 noiembrie, Regeneron a publicat rezultatele unui studiu în fază avansată, conform căruia o singură doză din cocktailul său de anticorpi a redus riscul de contractare a COVID-19 cu 81,6% în perioada de două până la opt luni de la administrarea medicamentului.

Pacienții cu sistem imunitar slăbit, tratați cu anticorpi monoclonali

Rămân, însă, mai multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește accesibilitatea unei astfel de terapii preventive de rutină pentru oricare dintre cetățenii care prezintă un sistem imunitar compromis.

Inga Lennes, vicepreședinte senior al îngrijirii ambulatorii și al experienței pacienților la Massachusetts General Hospital din Boston, a declarat că, dacă anumiți anticorpi ar fi aprobați pentru utilizări concurente atât pentru PrEP, cât și pentru tratamentul Covid-19, ar fi „prudentă în privința unor potențiale probleme de aprovizionare”.

Partea bună este că PrEP pe bază de anticorpi nu ar trebui să fie furnizată prin perfuzii intravenoase care necesită mult timp, așa cum este de cele mai multe ori necesar pentru utilizarea acestor anticorpi ca tratament. În schimb, PrEP cu anticorpi ar putea fi injectată în mușchi sau sub piele.

Potrivit doctorului Marshall Lyon, profesor de boli infecțioase la Facultatea de Medicină a Universității Emory din Atlanta, acest lucru ar face ca furnizarea de PrEP să fie mult mai puțin problematică din punct de vedere logistic pentru sistemele de sănătate suprataxate.

Resursa umană medicală rămâne o „problemă uriașă”

Națiunea se confruntă cu un deficit de forță de muncă și, în mod critic, cu o lipsă de asistente medicale, care ajută la gestionarea acestor tratamente. De asemenea, FDA ar putea impune ca beneficiarii de PrEP să fie supuși la o oră de monitorizare post-injecție, care este necesară în prezent după administrarea acestor anticorpi.

„Am găsi o modalitate de a oferi PrEP pacienților noștri cei mai vulnerabili, care au mare nevoie de ea”, a declarat Lyon. „Cu toate acestea, dotarea cu personal este o problemă uriașă în acest moment”, a spus ea.

Experții în boli infecțioase subliniază că anticorpii monoclonali nu ar trebui să fie utilizați ca alternativă la vaccinare și că utilizarea terapiilor PrEP ar trebui să fie limitată la cei care nu sunt în măsură să organizeze un răspuns imunitar adecvat la vaccinuri, potrivit NBCNews.