Moscova nu-şi doreşte o confruntare directă cu SUA şi nici să instituie o dominaţie economică asupra Europei, a declarat ieri prim-vicepremierul rus, Serghei Ivanov, într-un discurs susţinut în ultima zi a celei de-a 44-a conferinţe pe probleme de securitate de la München.
Ivanov a făcut aceste declaraţii la doar două zile după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, le-a acuzat pe marile puteri occidentale că au declanşat o nouă cursă a înarmărilor şi a atras atenţia că Rusia trebuie să-şi consolideze capacităţile militare, pentru a putea face faţă eventualelor provocări, aminteşte AFP. Mesajul lui Putin i-a surprins pe diplomaţii europeni, care nu se aşteptau la critici de o asemenea duritate.
„N-am fost prea mulţumit de discursul domnului Putin pe tema cursei înarmărilor“, a precizat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Javier Solana, deplângând atitudinea „deloc constructivă“ a preşedintelui rus. Solana a denunţat totodată şi lipsa de cooperare a Rusiei în dosarul Kosovo.
Pe de altă parte, Ivanov a ţinut să transmită Europei faptul că Moscova nu pune la cale „o expansiune energetică“, aşa cum este acuzată adesea. „Pur şi simplu, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a obţine maximum de beneficii economice în situaţia economică existentă. O Rusie mai bogată nu va constitui o ameninţare la adresa securităţii altor ţări“, a subliniat oficialul rus. Schimb de replici Cioroianu - Voronin
După ce a opinat că Rusia stabileşte preţul gazelor naturale în funcţie de ţara importatoare, ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, a avut un schimb de replici cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, pe tema limbii moldoveneşti.
Cioroianu a declarat că l-a întrebat pe Voronin dacă Republica Moldova nu ar fi avantajată în procesul de aderare la UE de faptul că limba sa oficială „este aceeaşi cu a unui stat membru“, informează Mediafax. Limba moldovenească a apărut înaintea limbii române, ar fi replicat Voronin, conform declaraţiilor lui Cioroianu.