Iuşcenko se încălzeşte pentru încă un mandat

Iuşcenko se încălzeşte pentru încă un mandat

Liderul de la Kiev vrea să se înscrie din nou în cursa electorală pentru prima funcţie în stat, deşi are o cotă infimă de popularitate.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a anunţat că va candida pentru un al doilea mandat la următorul scrutin prezidenţial a cărui dată nu a fost încă stabilită definitiv. „O voi face. Este evident”, a răspuns liderul de la Kiev, întrebat într-o conferinţă de presă dacă se va înscrie în cursa electorală. Ajuns la putere în urma unei revolte populare de la sfârşitul anului 2004, rămasă în istorie sub denumirea de „Revoluţie portocalie”, Iuşcenko a dezamăgit populaţia, din care mai puţin de trei la sută se mai declară dispusă să-l susţină în alegeri. Motivele principale: lipsa reformelor promise şi crizele politice la nivel înalt care s-au succedat cu o viteză ameţitoare. Cota sa de popularitate a atins în prezent cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Depăşit de adversari

Potrivit AFP, care citează sondaje recente, cel mai bine plasat este fostul premier Viktor Ianukovici, liderul opoziţiei pro-ruse, şi actualul premier, Iulia Timoşenko, fost aliat al preşedintelui ucrai nean, transformat ulterior într-un opozant virulent al liderului de la Kiev. Şi Arseni Iaţeniuk, fost preşedinte al parlamentului, îl devansează pe Iuşcenko în privinţa intenţiilor de vot ale electoratului.

Data alegerilor prezidenţiale rămâne o necunoscută după ce preşedinţia de la Kiev, care vrea un vot în ianuarie 2010, a contestat la Curtea Constituţională decizia legislativului de a fixa scrutinul pe 25 octombrie 2009. Instanţa supremă nu s-a pronunţat încă. Cu ochii pe Delta Dunării Ucraina intenţionează să-şi consolideze prezenţa în regiunea Deltei Dunării prin creşterea activităţii economice în acest sector, a subliniat Iuşcenko, potrivit publicaţiei de limbă engleză „Kyiv Post”. „Este în interesul naţional al Ucrainei să dezvolte Delta Dunării”, a explicat el, adăugând că intensificarea activităţii economice în regiune trebuie să devină o prioritate. Iuşcenko a evocat şi decizia Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională privind reinstalarea unor unităţi militare în această zonă, după ce acestea au fost retrase în urmă cu şase ani. Potrivit presei ucrainene, liderul de la Kiev a inspectat lucrările de construcţie ale unui dig, ultima etapă în implementarea proiectului de construire a Canalului Bâstroe.

Iuşcenko a readus în discuţie şi importurile de gaze din Rusia, o problemă care a marcat mandatul său prin două grave crize resimţite şi de statele europene. El a subliniat, miercuri, că vrea să revizuiască acordurile privind livrarea de gaze naturale încheiate în ianuarie cu Rusia, descriindu-le drept „asimetrice” şi dezavantajoase pentru Kiev.

Iuşcenko s-a pronunţat şi împotriva reinstaurării regimului de vize pentru cetăţenii statelor UE, idee evocată recent de Kiev din cauza a ceea ce numeşte birocraţia umilitoare la care sunt supuşi cetăţenii ucraineni în consulatele europene.

Ne puteți urmări și pe Google News