Iurie Roşca se crede „persecutat” politic. Scandal pornit de politician în dosarul mitei de un milion. Video

Iurie Roşca se crede „persecutat” politic. Scandal pornit de politician în dosarul mitei de un milion. Video Iurie Roşca/Sursa foto: EvZ

Iurie Roşca este tot mai aproape de a-şi afla sentinţa în dosarul în care este învinuit de trafic de influenţă. Cu puţin timp în urmă, fostul lider de partid, care a trădat mişcarea unionistă făcând alianţă cu comunistul şi pro-rusul Vladimir Voronin, a pornit o amplă campanie de autovictimizare. „De 35 de ani sunt persecutat politic”, a declarat recent Iurie Roşca.

Este vorba despre fostul preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), care a condus de mai bine de 15 ani segmentul unionist din Republica Moldova. Formaţiune care i-a asigurat mai multe mandate de deputat în Parlamentul de la Chişinău. Inclusiv şi funcţia de vicepreşedinte al legislativului.

Ca după ce a fost un prieten declarat al României, de la care s-a bucurat de o amplă susţinere financiară, să ajungă persoană non grata pentru această ţară. Apoi să fie declarat prieten al Rusiei şi apropiat al ideologiei lui Vladimir Putin.

Roşca alături de Dodon

Ion Ceban, Igor Dodon şi Iurie Roşca/Sursa foto:moldnova.md

Acuzaţiile aduse lui Iurie Roşca

Fostul vicepremier de la Chişinău, funcţie în care a fost avansat de către fostul preşedinte Vladimir Voronin, este învinuit de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.

Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.

„A fost o hotărâre a Guvernului Tarlev, prin care mi s-a oferit un lot pentru construcţia unui bloc în spatele teatrului „Luceafărul”. Pentru aceasta urma să restaurez clădirea teatrului şi construcţiile adiacente. Acest lucru şi-l dorea Vladimir Voronin. Am investit peste 8.000.000 de lei.

Însă acest loc este ochit de către fiicle liderului Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Care au decis să-şi deschidă acolo un restaurant. Ele au fost ajutate de către Boris Focşa, fost director al teatrului Luceafărul”. Ulterior, ministru al Culturii, după înlăturarea lui Voronin de la guvernare.

Este ştiut că Dumitru Diacov este naşul de cununie şi cumnatul lui Boris Focşa”, a povestit pentru EvZ, Alexei Damaschin.

Teatrul Luceafărul

Teatrul Luceafărul/ Sursa foto: EvZ

Recipisa care îl inculpează pe fostul lider al PPCD

Alexei Damaschin susţine că i-a dat banii lui Roşca în două tranşe şi că acesta i-a semnat şi o recipisă.

„Eu nu-l cunoşteam personal pe Roşca. Eram disperat şi căutam să-mi rezolv problema. Cu Iurie Roşca mi-a făcut cunoştinţă fiul unui partener de afaceri. Discuţiile au avut loc la sediul PPCD de pe strada Nicolae Iorga.

Roşca mi-a dat asigurări că îl cunoaşte bine pe Muruianu. Iar rezolvarea problemei mă va costa 1.000.000 de euro. Când i-am dat cei 227.000 USD, echivalentul a 200.000 de euro, i-am cerut o recipisă.

Iurie Roşca singur a scris-o. Textul a fost formulat de el. Şi a precizat pentru ce a luat banii. Că este intermediar. Ulterior, expertiza grafologică a confirmat că recipisa a fost scrisă şi semnată de Roşca”, a declarat afaceristul.

Terenul

Locul pentru care Danaschin a fost gata să-i de un milion de euro lui Iurie Roşca/ Sursa foto: EvZ

Solicitat de EvZ, procurorul anticorupţie Mihail Ivanov, a confirmat că există o recipisă printre corpurile delicte anexate la dosar.

Ion Muruianu a respins orice legătură cu Iurie Roşca şi cu cazul Damaschin. „Nu cunosc nimic, nu sunt implicat”, a declarat Ion Muruianu pentru EvZ.

Proces de judecată cu viteza melcului

Dosarul respectiv a fost trimis în instanţă în 2018. Iniţial, dosarul a ajuns în gestiunea magistraşilor Cristina Cheptea şi Sergiu Lazăr. În mai 2021, dosarul este reluat de la zero de magistrata Renata Popescu Baltă. În martie 2024, dosarul a ajuns la în gestiunea magistratei Ana Cucerescu.

Până acum, au fost programate 60 de şedinţe de judecată. Majoritatea însă nu au avut loc. Cele mai multe, potrivit portalului https://jc.instante.justice.md/ro au fost amânate la solicitarea lui Roşca sau a avocaţilor săi. Sau pentru că aceştia nu au venit la şedinţă.

Totodată, avocaţii lui Roşca au depus mai multe cereri de recuzare a magistraţilor.

O magistrată încearcă să-l pună la respect pe Iurie Roşca

După ce a preluat dosarul, magistrata Ana Cucerescu încearcă să forţeze lucrurile. A programat mai multe şedinţe de judecată, a audiat martorii şi a trecut la etapa dezbaterilor judiciare.

Totuşi, mai multe şedinţe de judecată au fost amânate. Şi de fiecare, la solicitarea părţii vătămate. Iar de mai multe ori, inculpatul a ignorat citaţiile.

Iar atunci când avocatul Iulian Rusanovschi a motivat lipsa clientului său că ar fi bolnav, magistrata a făcut o interpelare la conducerea spitalului unde ar fi fost acesta internat. Pentru care a fost criticată dur de Roşca şi avocaţii săi.

Politicianul încearcă să scape de Cucerescu

La şedinţa din 8 iulie, Iurie Roşca a fost prezent pe banca acuzaţilor. De această dată s-a reuşit să se treacă de la etapa cercetăţii judecătoreşti la etapa dezbaterilor judiciare.

Avocaţii au solicitat din nou, pentru a treia pe parcursul unei luni, recuzarea judecătoarei Cucerescu. Şi pentru a treia oară, li s-a respins solicitarea.

Ulterior, Iurie Roşca şi Iulian Rusanovschi s-au plâns pe reţelele de socializare că instanţa nu ia în calcul nicio solicitare de a lor pentru că este vorba de o comandă politică.

„Dreptul la apărare în Republica Moldova devine o iluzie. In dosarul “Iurie Rosca”, judecătorul Ana Cucerescu încalcă grosolan orice garanție procesuală, nu permite avocaţilor sa se expună asupra demersurilor procurorului și nici sa formuleze propriile demersuri”, a scris Rusanovschi pe Facebook.

Iurie Roşca şi mania persecuţiei

Fostul preşedinte al PPCD insistă că dosarul i-a fost fabricat şi reprezintă o comandă politică. Însă nu face precizări şi nici nu oferă detalii în ce constau falsurile. Sau cine i-a comandat dosarul.

Iar de vre-o lună, Roşca şi acoliţii săi au pornit o isterie despre presupusul ordin (nu se precizează din partea cui vine) de a-l băga cu orice preţ la închisoare.

„Judecătorul Ana Cucerescu are ordin de a-l condamna pe clientul meu - un cunoscut om politic, jurnalist și unul din cei mai vehemenți critici ai actualei guvernări. Recuzarea pe care am înaintat-o față de magistrata Ana Cucerescu, a fost respinsa de colegii săi”, a declarat Rusanovschi.

Iar puţinii susţinători ai lui Roşca care au mai rămas în societatea de peste Prut susţin că se doreşte încarcerarea politicianului pentru a fi redus la tăcere. Unii îl califică drept un mare patriot, politician şi jurnalist remarcabil.

Pe de altă parte, Alexei Damaschin a comunicat pentru EvZ că avocaţii lui Roşca au încercat să falsifice nişte probe în dosar. Planul le-a fost deconspirat, iar pe numele lor au fost depus un denunţ.

Precizăm că atât Iurie Roşca, cât şi Iulian Rusanovschi, au refuzat să facă declaraţii la solicitarea EvZ.

Iurie Roşca – de la unionist convins la ideolog euroasiantist şi prieten al Rusiei

În vârstă de 63 de ani, Iurie Roşca practic nu are nicio şansă să revină în politica mare. În Republica Moldova este considerat ca un etalon al trădării politice. Cariera sa politică a pornit în jos încă în 2005, când împreună cu alţi deputaţi din PPCD a votat pentru candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte.

Asta după ce în primii ani de după proclamarea independenței Republicii Moldova a fost un unionist declarat, adept al identității românești și critic al teoriei moldovenismului. Exact la celălalt pol al lui Voronin.

Acum Iurie Roșca se poziționează în calitate de adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, euroscepticizmului, naţionalismului economic şi antiglobalismului.

Roșca este un apropiat al Moscovei și un adept a teoriilor ideologului Kremlinului, politologul Alexandr Dughin. A promovat cărți ale lui Dughin în România, precum „Destin Eurasianist”.

Pe 5 aprilie 2017, l-a însoţit pe Alexandr Dughin la lansarea cărții acestuia în București. A ținut prezentări și a acordat interviuri, promovându-i acestuia ideile conservatoare anti-occidentale.De altfel, Dughin a avut și o serie de aserțiuni ideologice la adresa României, țară care, spune el, ar trebui să co-existe în acest spațiu eurasiatic pe care el în promovează.

Alexandr Dughin şi Iurie Roşca

Alexandr Dughin şi Iurie Roşca: Sursa foto: Facebook Iurie Roșca

„Cred ca integrarea Romaniei în spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identității culturale ortodoxe. În cadrul Comunității Eurasiatice aceasta țară își va putea rezolva problemele economice și teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie”, spunea în vara lui 2013, într-un interviu pentru postul de radio Vocea Rusiei, Aleksandr Dughin.

Ideologul lui Putin a a declarat că Roșca este „prietenul Rusiei” și un „promotor activ al identității moldovenești”.

Precizăm că unii din ucenicii lui Iurie Roşca, cum ar fi Ghenadie Vaculovschi şi Dinu Ţurcanu, au ajuns să lucreze pentru Ilan Şor.

Revista presei