Iulian Badea, deputat: „Exercităm controlul parlamentar asupra serviciilor secrete!”

Iulian Badea, deputat: „Exercităm controlul parlamentar asupra serviciilor secrete!” Deputatul PSD Iulian Badea, membru în Comisia pentru Apărare și Siguranța Națională, a dezvăluit că legile apărării vor fi adaptate noilor provocări de securitate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Iulian Badea, deputat PSD , crede că structurile secrete au o misiune dificilă pentru România. Din punctul lui de vedere, in ultimii ani România a trebuit să se adapteze la realitățile noului contextul internațional.

Într-o perioadă critică pentru întreaga societate, țara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt la evenimentele generate pe plan mondial.

Climatul geopolitic, geostrategic și geoeconomic s-a schimbat, iar provocările de securitate s-au intensificat considerabil în ultimii ani. Siguranța națională a devenit un subiect din ce în ce mai prezent pe buzele românilor. Transparența activității decizionale a structurilor de securitate si prezentarea rapoartelor de activitate în fața aleșilor parlamentari au devenit esențiale pentru comunicarea din spațiul public.

Potrivit legii, majoritatea serviciilor secrete sunt supuse anual verificării și examinării de către Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranta Națională din Parlamentul României. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Iulian Badea , deputat PSD , este reprezentant al acestei comisii de specialitate și ne dezvăluie activitatea parlamentară desfășurată recent:

Serviciile secrete asigură protejarea interesului național. Rolul lor este unul benefic în bună rânduială a statului român. Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională exercită controlul parlamentar civil asupra instituțiilor de forță din structura Guvernului, precum M.A.I și MApN. În plus, există o verificare pe care o realizăm asupra altor instituții de resort și asupra structurilor secrete cu atribuții în siguranța națională: STS(Serviciul de telecomunicații speciale),SPP(Serviciul de pază și protecție), CSAT(Consiliul suprem de apărare al țării),ORNISS (Oficiul registrului național pentru informații secrete de stat),DGPI(Direcția generală pentru protecție internă) din subordinea MAI, DGIA(Direcția generală de informații) din subordinea MApN.

Am participat anul acesta la prezentarea raportului CSAT, pe care l-am putut consulta pe larg, fiind pus la dispoziția comisiei de specialitate unde îmi desfășor activitatea. Ne-am deplasat la Sibiu cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Statul Major al Apărării, unde ni s-a prezentat raportul STS. Am fost invitați, în prezența vicepremierului, la sediul DGPI din cadrul Ministerului de Interne pentru a ni se înfățișa raportul de activitate al acestei structuri. La fel s-a întâmplat și cu raportul SPP. Ceea ce mi-aș dori să rețină cetățenii este ca aceste entități sunt supuse controlului și verificărilor realizate de comisia din care fac parte. Există transparență decizională, există democrație instituțională, iar vocile care denigrează activitatea acestora sunt nejustificate. Exercităm controlul parlamentar de specialitate asupra structurilor secrete. Românii sunt protejați și trebuie să rămână liniștiți!" a declarat deputatul PSD Iulian Badea, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională.

„Singurul mijloc prin care războiul poate să înceteze este dialogul diplomatic.”

 

Întrebat în continuare despre cum serviciile secrete pot să influențeze derularea războiului de la granițele țării noastre, deputatul PSD Iulian Badea a declarat: “Consider ca singurul mijloc prin care războiul poate să înceteze este dialogul diplomatic. Am fost component al Comisiei pentru Politica Externă din Parlamentul României într-o perioadă dificilă pentru noi toți. Chiar atunci când războiul a început, comisia din care făceam parte adopta o rezoluție de solidaritate cu țara vecină. Aceasta rezoluție urma să intre în plenul comun și să fie votată de întreg Parlamentul. Nu cred ca lucrurile se pot îndrepta altfel decât prin dialog diplomatic. Îmi păstrez speranța ca într-o bună zi asta se va întâmpla!”.