Iubit fals, iubire adevărată. Aplicația în care te prefaci că ai un iubit
- Cristi Buș
- 1 iunie 2021, 09:26
Înalt, blond. Musculos, sau intelectual. Prezent și afectuos, întruchipează chintesența tandreţei și prezenței. Scrie atât de bine încât pare jurnalistul Massimo Gramellini şi vorbește direct inimii. În plus, este prezent și în weekend, atunci când iubitul obișnuit, între meciul de fotbal de vineri, întâlnirea cu prietenii de sâmbătă și cea de duminică, cu mama, dispare.
Nimic din toate astea. El, iubitul virtual este tot ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna. Tandru și prezent. Iubitor și generos.
Nu elimină dubla verificare de pe WhatsApp, nu este offline, nu postează stări anxioase și depresive, nu flirtează online decât cu tine, nu închide telefonul mobil suscitând doze masive de anxietate și suferință. Singurul defect pe care-l are este că nu există.
«Invisible Boyfriend» este întruchiparea, revizuită, modernă și virtuală a prinţului din poveşti.
Provine dintr-o aplicație care sprijină inimile frânte, precaute sau singuratice. O aplicație care permite comunicarea, pe reţelele sociale, cu iubiţi imaginari, care nu există. Parteneri ideali care nu sunt certăreţi, nu fac prăpăd în lumea interioară a celorlalți, nu sunt pretențioși sau intransigenţi și, atunci când se face simţită nevoia de linişte sau de singurătate, e destul să se închidă telefonul mobil pentru a lua o mică pauză. Fără ca el să se sufere, să se simtă exclus şi să își îndrepte atenția către un alt partener.
Aplicația devine un fel de Sfântul Apostol Toma pentru cei neîncrezători și invidioși, permiţându-le oamenilor să demonstreze prietenilor și rudelor băgăreţe dovezile unei relații. Chat, fotografii, inimioare, fraze de dragoste și pasiune. Reducând la tăcere prietenii și necunoscuţii care consideră că o persoană singură este un candidat nefericit la singurătatea extremă.
Intimitate virtuală, bucurii și dureri
Erosul și chat-ul, dragostea și prezenţa fizică, virtualul și realul și alte combinații noi și posibile între web și afectivitate nu încetează să ne uimească (iritându-ne și captivându-ne). Pandemia care nu rimează cu psihoterapia a bulversat totul și a exacerbat orice nevoie, în special cea afectivă.
Singurătatea crește dramatic și dictează noile legi ale pieței iubirii. Aplicațiile, site-urile de întâlniri, locurile virtuale, sunt născute pentru a înlocui lipsa unui partener și abstinența dată de absența sexualității sau dintr-o sexualitate tristă, acompaniată de anxietate, mască și detergenţi pe bază de clor.
Ne-am cam obișnuit cu toate, dar poate că pentru iubitul invizibil, nu eram încă pregătiți.
Cine se înscrie la Invisible Boyfriend își poate proiecta iubitul sau prietena după cum dorește. Îi poate alege numele, care eventual este cel al primei iubiri, vârsta, hobby-urile, nivelul cultural și trăsăturile de caracter. Şi-i poate exclude pe narcişişti, dar mai ales pe infideli.
Persoanele care stau doar pe aplicații de întâlnire, nu mai pleacă de acolo. Iubesc, fac curte, fac dragoste mereu și numai virtual: nu există riscul de abandon, trădare, virusuri, în special acum, în timp de Covid și își cultivă propria singurătate până la promovarea acesteia la rangul de partener de viață. Iar dulcis in fundo, acum îl avem și pe iubitul-care nu există, un fel de avatar al inimii, un adevărat sabotaj emoțional.
Într-un moment istoric în care totul este posibil și fezabil, în care totul, inclusiv cuplurile, se nasc, se uzează și pier rapid, dorința, erotismul și capacitatea de a aștepta, par să fie în cădere liberă. Iar iubirea, iubirea adevărată, continuă să înspăimânte și să facă victime. Condiţia de bază este însă, că orice inimă are nevoie mereu de-o altă inimă pentru a supraviețui.
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu