Italia. Venit de cetățenie în 2023 și 2024. Pe cât timp va fi oferit și ce se întâmplă cu cei care nu vor să lucreze

Italia. Venit de cetățenie în 2023 și 2024. Pe cât timp va fi oferit și ce se întâmplă cu cei care nu vor să lucreze Tot mai puțini români vor să lucreze în străinătate. Au pierdut teren în special țări precum Spania și Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Venitul de cetățenie pentru 2023 și 2024 a fost modificat, iar cei vizați vor beneficia de el pentru maximum opt luni. Cei care refuză să lucreze vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar.

Noua versiune - încă neoficială - a legii propuse de guvernul Meloni vine cu o serie de modificări la Venitul de cetățenie în 2023 și 2024. Mai exact, oamenii vor putea primi venitul de cetățenie pentru maximum opt luni, mai puțini cei cu handicap, peste 60 de ani sau minori.

Legea bugetului estimează că aproximativ 404.000 de gospodării, care primesc în medie 543 de euro pe lună, vor fi afectate de reformă - astfel că vor putea primi venitul doar timp de 8 luni. De la 1 ianuarie 2024, Venitul de cetățenie va fi anulat definitiv. De la 1 ianuarie 2023, persoanele vor fi obligate să participe la cursuri de formare sau de reconversie profesională de șase luni pentru a beneficia de bani.

Persoanele de peste 65 de ani au fost excluse de la obligațiile legate de Venitul de cetățenie. Nici cele cu handicap nu vor fi nevoite să meargă la cursuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care sunt obligați să participe la aceste cursuri, dar nu o fac, își vor pierde dreptul la venitul de cetățenie. Regiunile vor trebui să comunice Anpal (Agenția Națională pentru Politici Active de Ocupare a Forței de Muncă) listele cu cei care nu respectă obligația de prezență. Ei trebuie să se implice în „proiecte utile pentru comunitate”.

Șofer român a primit o amendă vamală de aproximativ patru milioane de euro. Ce acuzații i s-au adus

Sursa: arhiva EVZ

Ce întâmplă dacă refuzi să muncești

Cei care refuză prima ofertă rezonabilă de muncă primită vor pierde și ei accesul la Venitul de cetățenie. Aceștia au dreptul să renunțe doar la două oferte, nu la trei. Guvernul speră să economisească 734 de milioane de euro în 2023, iar 9 milioane de euro vor fi adăugate la fondul de alocații pentru familiile singure. O altă modificare este că banii rămași în urma „eliminării din 2024” a venitului de cetățenie vor merge într-un fond special, numit Fondul de sprijin pentru sărăcie și incluziune activă. Acești bani, din care vor fi scoase cele peste 700 de milioane dedicate alocației unice și care sunt astfel estimate la aproximativ 7 miliarde de euro pe an, vor fi folosiți pentru o „reformă organică” a măsurilor de sprijin și de incluziune.

Mai mult, cei care vor beneficia de acest venit vor avea dreptul și la joburi sezoniere, „tipice sectoarelor turismului și agriculturii.”, potrivit știridiaspora.