Italia trece la reorganizarea administrativ-teritorială: Provincii şi municipii comasate, 50.000 de funcţii politice desfiinţate

Italia trece la reorganizarea administrativ-teritorială: Provincii şi municipii comasate, 50.000 de funcţii politice desfiinţate

Ceea ce nu a putut Guvernul Boc să impună în domeniul reorganizării administrativ-teritoriale a reuşit omologul său italian, Silvo Berlusconi. 38 de provincii italiene vor dispărea, iar 1.500 de municipii vor fuziona, conform planului de austeritate adoptat ieri de guvernul lui Silvio Berlusconi. Măsura face parte din strategia de economisire pe doi ani, propusă de executivul de la Roma, în speranţa revenirii la un echilibru economic, începând din 2013 în loc de 2014, şi a pune capăt presiunilor speculative ale pieţelor.

Noul plan de austeritate, de 45,5 miliarde de euro pe doi ani, a beneficiat de acordul tuturor forţelor politice aflate la putere. "Votul în consiliul de miniştri a fost unanim", a declarat presei şeful guvernului, Silvio Berlusconi, subliniind că noile măsuri merg "în sensul dorit de Banca Centrală Europeană". Noul plan va permite să se recupereze 20 de miliarde de euro în 2012, 25,5 de miliarde în 2013, susţine Berlusconi, informează Agerpres, citând AFP. Politicienii, principalii afectaţi de reorganizarea administrativ-teritorială Una din măsurile de impact propuse de Executivul Italian priveşte reorganizarea administrativ- teritorială, cu importante costuri pentru actual clasă politică italiană: actualele provincii vor fuziona, 38 urmând să dispară. Totodată, 1500 de municipii vor fi comasate, iar 50.000 de posturi de aleşi la nivel central şi local vor fi desfiinţate. În domeniul social, se anticipează că în anul 2016 vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută progresiv la 65 de ani. Productivitatea va fi crescută prin suprimarea de punţi pentru zile libere şi transferul automat al sărbătorilor naţionale în ziua de luni. Taxă de solidaritate peste veniturile clasei mijlocii Din punct de vedere al politicilor fiscale, în premieră, Berlusconi a fost de acord să încarce presiunea fiscală cu o taxă de solidaritate pe veniturile mai mari, de peste 90.000 de euro pe an. Totodată, pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale, va deveni obligatorie declararea tranzacţiilor de peste 2.500 de euro şi sunt prevăzute sancţiuni severe pentru activităţile ce nu emit facturi sau chitanţe, ce ar putea ajunge până la închisoare.

Berlusconi asusţinut că "inima îi sângerează" la ideea de a merge împotriva promisiunii sale de "a nu băga niciodată mâna în buzunarele italienilor". El şi-a justificat deciziile prin "situaţia dramatică", subliniind că noile măsuri sunt "inevitabile".

El a avertizat că "după ce s-au concentrat asupra Greciei, speculaţiile sunt acum pe cale să se orienteze spre Italia" care trebuie să se reînnoiască pentru 250 de miliarde de euro de împrumuturi în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a reamintit că BCE sprijină Italia începând de luni prin răscumpărarea de titluri de stat ce au urcat foarte puternic săptămâna trecută, scumpind periculos costul de rambursare a uriaşei datorii a Italiei, 120% din PIB.

Ministrul economiei, Giulio Tremonti, a subliniat la rândul său că "având în vedere urgenţa, am făcut un nou plan de austeritate în şapte zile". Italia a adoptat deja un plan de austeritate de 48 de miliarde de euro pe trei ani la mijlocul lunii iulie. Citiți și:

  • Germania: Italia este prea mare pentru a fi salvată
  • Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate
  • Italia plăteşte dobânzi record pentru finanţare. Care este riscul?
  • Italia dă faliment, Spania scapă. VEZI scenariul economiştilor britanici