Italia și Turcia, unite în privința Ucrainei, dar rămâne problema migranților

Italia și Turcia, unite în privința Ucrainei, dar rămâne problema migranților

Front comun pentru condamnarea războiului din Ucraina și pentru căutarea de soluții, pornind de la criza grâului, care să dea primele semne ale unui drum către pace.

De asemenea, coordonare pentru stabilizarea Libiei, colaborare în privința gazului, precum și discuții despre viitorul relațiilor cu Europa. Summitul dintre Italia și Turcia, la zece ani de la ultima întâlnire interguvernamentală, este pentru Mario Draghi o oportunitate de a consolida relația dintre două țări "partenere, prietene aliate", dar și de a lansa un avertisment în privința migranților prietenului său Erdogan, Greciei și Europei: debarcările, care s-au triplat pe ruta de est, au ajuns acum "la limită" chiar și pentru o țară deschisă și primitoare precum Italia, scrie ANSA.

Summitul interguvernamental dintre Italia și Turcia "indică voința comună de a consolida colaborarea: Italia și Turcia sunt parteneri, prieteni aliați", a spus Draghi la finalul întâlnirii cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Italia și Turcia au semnat nouă acorduri pentru "a consolida cooperarea", a informat Erdogan. Președintele turc a spus că obiectivul pentru acest an este de a ajunge la un schimb economic de 25 de miliarde de dolari. "Există o dorință comună de consolidare a parteneriatului dintre Italia și Turcia, cele două țări lucrând împreună pentru o pace stabilă și durabilă", a afirmat Mario Draghi în cadrul conferinței de presă de la finalul summitului. Draghi a solicitat și o deblocare rapidă a transportului de alimente. Printre altele, premierul italian a amintit de legăturile istorice dintre Italia și Turcia, primul partener comercial din zona Orientului Mijlociu.

"La G7 de la Elamu am raportat cuvintele secretarului Națiunilor Unite. Acesta este un plan încurajator. Nu este nevoie să deminați porturile. Au fost identificate mai multe coridoare sigure. Grupul de lucru, în care Turcia a un rol central, trebuie să garanteze că nu există atacuri rusești și că navele nu aduc arme", a mai spus Draghi, adăugând că "negocierile noastre" pentru un coridor al grâului în Marea Neagră "continuă. Momentan nu avem o criză în acest sens, dar în Africa este o problemă uriașă. De aceea, sperăm să existe un acord" între Putin și Zelenski "chiar și sub egida ONU. Încercăm să ajungem la un rezultat peste zece zile", a spus Erdogan.

"Gestionarea imigrației trebuie să fie umană, echitabilă și eficientă. Încercăm să salvăm vieți omenești. Dar trebuie să înțelegeți și că o țară care primește nu mai poate rezista. Este o problemă pe care ministrul Lamorgese a pus-o în Europa, a spus-o aici și o vom spune Greciei, când ne vom întâlni cu autoritățile de acolo. Poate suntem țara cel mai puțin discriminatoare și deschisă, dar și noi avem limite și acum am ajuns la limită", a spus Draghi, răspunzând la o întrebare despre imigrație. "Grecia a început să fie o amenințare și pentru Italia", a spus Draghi, care a acuzat, apoi, Atena că respinge migranții în Marea Egee.

Erdogan i-a transmis premierului Draghi condoleanţe pentru decedații de pe Muntele Marmolada, în deschiderea conferinţei de presă a celor doi lideri, la Ankara. "Sperăm într-o însănătoşire rapidă a răniţilor", a spus preşedintele turc. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News