Ploile au lovit Franţa şi Italia. Autoritățile sunt în alertă, se iau măsuri de urgență pentru protejarea populației.
Ploile abundente au provocat dezastre în Franţa şi Italia. 21 din cei 22 italieni dispăruți după ploile care au afectat nord-vestul ţării au fost descoperiți în zona franceză a trecătorii Col de Tende.
Ce s-a întâmplat cu italienii dispăruţi
Ei au fost evacuați cu elicopterul, a anunţat sâmbătă seară Protecţia Civilă italiană.
''21 de dispăruţi au fost găsiţi la Vievola şi s-a început evacuarea lor cu elicopterul la Limone'', în Italia, a indicat pentru AFP Mara Anastasia, purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile. Printre persoanele dispărute se află doi cetăţeni germani şi nepoţii lor italieni, a precizat oficialul.
Potrivit bilanţului intemperiilor din Italia, până în prezent o persoană a fost dispărută, un bărbat a cărui maşîiă a căzut într-un curs de apă , dar şi doi morţi. O victimă este un pompier în vârstă de 53 de ani, care a murit în timpul intervenţiei în Val d'Aoste. Iar a două victimă este un bărbat de 36 de ani, al cărui vehicul a căzut în râul Sesia, în Piemont.
Căutări dificile
Autorităţile au comunicat sâmbătă că 22 de persoane erau date dispărute în zona de frontieră. Trecătoarea Col de Tende era blocată de grohotiş, viituri şi alunecări de teren.
În Franţa, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă a confirmat că mai multe persoane, pe care le-a numit ''naufragiaţi rutieri'', au rămas blocate vineri între două alunecări de teren, lângă tunelul Tende. Ele au fost adăpostite într-o gară veche din Vievola.
"Elicopterul a făcut posibilă sâmbătă evacuarea majorităţii acestor oameni, aproximativ patruzeci", a spus el.
Situaţie ''extrem de critică''
Preşedintelui regiunii Piemont, care se învecinează cu sud-estul Franţei, a declarat că aceste intemperii au fost cele mai grave din 1994.
De la Ventimiglia la Biella, ploile abundente care au căzut începând de vineri după-amiază în această regiune deluroasă au provocat inundaţii, alunecări de teren şi pagube materiale semnificative, deteriorând clădiri şi infrastructură.
În Piemont, numeroase sate, cu străzi şi case devastate de apă, au rămas izolate, fără apă sau electricitate, potrivit autorităţilor din regiune. Acestea evocă o situaţie ''extrem de critică''.
Cele mai afectate zone se află în bazinele râurilor Toce, Tanaro, Biellese şi Sesia.
Dezastru fără precedent
În Ventimiglia, unde Roya a ieşit din matcă, primarul Gaetano Scullino a estimat că ''un astfel de dezastru nu s-a mai petrecut din 1958''.
Inundaţiile au devastat partea de vest a oraşului. Ele au provocat pagube de milioane de euro, potrivit autorităţilor locale.
Premierul Giuseppe Conte a indicat că se află în contact permanent cu şeful Protecţiei Civile, Angelo Borrelli.
„Asigurăm supravegherea constantă, în deplină coordonare cu teritoriile, cu o atenţie sporită acordată zonelor Val d'Aoste, Piémont şi Liguria'', a indicat oficialul pe pagină sa de Facebook, potrivit agerpres.ro