Guvernul italian a adoptat ieri un pachet de legi împotriva imigraţiei, aşteptat cu îngrijorare la Bruxelles. Imigranţii ilegal, extracomunitari sau membri ai UE, vor fi pasibili de o pedeapsă cu închisoarea de până la 4 ani.
Executivul lui Berlusconi a ales ca în prima sa şedinţă să ia în piept problema cu ajutorul căreia a câştigat alegerile din aprilie - creşterea infracţionalităţii pe care italienii o pun pe seama imigranţilor ilegal şi mai ales a romilor veniţi în principal din România, dar şi din Bosnia-Herţegovina sau din alte state noncomunitare.
Oraşul ales ca loc al reuniunii de guvern a fost unul dintre teatrele unui terifiant punct culminant al crizei infracţionalităţii - săptămâna trecută, napolitanii au trecut la incendierea mai multor tabere de romi, incitaţi, în opinia Comisiei Europene, dar şi a altor politiceni europeni, de discursurile populiste ale partidelor xenofobe sau radical de dreapta din alianţa de guvernare condusă de Berlusconi. Decret reînnoit Miniştrii italieni au decis ieri să emită un decret-lege privind măsurile împotriva imigranţilor, act normativ care se va aplica imediat, chiar dacă va trece şi prin examinarea parlamentului. Conform AFP, decretul prevede mărirea pedepselor cu până la o treime pentru delictele comise de străini aflaţi în Italia în situaţie ilegală. Actul normativ instituie, de asemenea, expulzarea din Italia a străinilor condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu închisoarea de peste doi ani.
Decretul include şi o prevedere care vizează limitarea numărului de aşezări improvizate. Înfiinţarea de tabere de către străini aflaţi în situaţie ilegală va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi amendă de la 10.000 la 30.000 de euro. Pe lângă decretul-lege, executivul Berlusconi a formulat şi trei proiecte de lege anitiimigraţie care vor trece prin procedură parlamentară, putând fi adoptate cel mai devreme în iulie. Incriminarea imigraţiei clandestine Acestea vizează instituirea infracţiunii de imigraţie clandestină, cu pedeapsă de la 6 luni la 4 ani, şi prelungirea până la 18 luni a duratei maxime de reţinere a imigranţilor până la stabilirea situaţiei lor.
Obligarea unui copil să cerşească ar putea aduce pedepse de la până la 3 ani de închisoare. Legea vizează introducerea în legislaţia italiană a prevederilor directivei UE 38/2004 - cetăţenii UE care vor să stea în Italia vor fi obligaţi să aibă un venit minim obţinut legal şi o locuinţă decentă. Dacă legea italiană va respecta normele UE, prevederea ar urma să se aplice cetăţenilor comunitari care vor să stea în Italia peste 90 de zile, nerespectarea acestor condiţii putând aduce şi cetăţenii comunitari în situaţia de „străini în situaţie ilegală“.
Proiectul de lege include şi întărirea puterilor primarilor care pot adopta anumite măsuri excepţionale în situaţii de „ameninţări la adresa securităţii publice“.
O măsură controversată care îi vizează însă pe cetăţenii non-UE este propunerea de limitare a reîntregirii familiei numai la doi copii şi testarea ADN a acestora pentru stabilirea relaţiei parentale. CRIZA DIN CAMPANIA Secretar de stat însărcinat cu deşeurile Într-o atmosferă tensionată de protestele locuitorilor din Napoli, exasperaţi de munţii de deşeuri adunate pe străzile oraşului, executivul italian a decis să-l numească pe Guido Bertolaso ca secretar de stat însărcinat exclusiv cu rezolvarea problemei gunoaielor din Campania. Municipalitatea, marcată de corupţie şi de influenţa organizaţiei criminale Camorra, nu a mai ridicat deşaeurile în Napoli din decembrie, 45.000 de tone de gunoaie adunându-se pe străzile localităţilor din Campania, dintre care 3.500 de tone numai în Napoli.