Italia refuză „certificatul verde global” dorit de UE și OMS

Italia refuză „certificatul verde global” dorit de UE și OMS OMS / Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a amnunțat că Italia nu se va alătura certificatului verde global al OMS.

Italia nu dorește să se alăture țărilor care aplică „certificatul verde global”, așa cum ar vrea Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană.

„Certificatul verde global”, refuzat de Italia

„În urma aprobării decretului de lege din 26 februarie în Consiliul de Miniștri, consider că este util să clarific că Guvernul italian nu are nicio intenție să adere la așa-numitul „Green Pass global” al OMS”, a declarat ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci.

„Va fi prezentat un amendament pentru reformularea textului și pentru a readuce normativa la obiectivele PNRR în materie de sănătate, începând de la funcționarea deplină a fișei sanitare electronice”, a mai spus Schillaci, referindu-se la certificatul sanitar internațional, după modelul certificatului digital pentru COVID-19 al UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este „certificatul verde global”

„Certificatul verde global" a luat naștere de la un acord între Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană, în iunie anul trecut. Aderarea este voluntară pentru statele membre.

Recomandarea Consiliului adoptată la 27 iunie 2023 încurajează toate statele membre să se alăture sistemului OMS și să continue să emită certificate COVID-19 la cerere.

Grecia Israel pasaport verde

„Pașaportul” Covid-19, una dintre sursele de inspirație pentru „certificatul verde global” / sursa foto. EVZ

„Green Pass Global” este un fel de fișă medicală electronică, precum cea oferită de autoritățile locale sanitare, dar verificabilă și acceptată în întreaga lume.

În esență, este o extindere și digitalizare a așa-numitului „Yellow Card”, necesar pentru verificarea vaccinării împotriva anumitor boli periculoase și necesar pentru intrarea în anumite țări.

Pașaportul sanitar, apărut în Olanda în 1933, a fost adoptat de OMS în 1951

Un fel de pașaport sanitar, care a luat ființă în 1933 în Olanda și adoptat de OMS în 1951. Instrumentul nu ar pune în pericol, așa cum a asigurat Organizația Mondială a Sănătății, confidențialitatea și datele sanitare personale.

„Green Pass Global” face parte din strategia digitală a OMS, prezentată în 2020, care urmărește, într-un cadru de extindere a securității sănătății globale, să asigure tratamente medicale mai bune în întreaga lume, grație noilor tehnici de tele-medicină, care permit îngrijirea la distanță a pacienților, chiar și în condiții dificile.

Schimbul și circulația de informații vor permite crearea unei baze de date globale în slujba cercetării științifice, care va permite integrarea cu alte sisteme și registre pentru a dezvolta noi tratamente, noi politici de sănătate bazate pe nevoile oamenilor și utilizarea inteligenței artificiale pentru a accelera cercetarea, potrivit RaiNews.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)