Italia redeschide plajă antică Herculaneum, îngropată de erupția muntelui Vezuviu în anul 79

Italia redeschide plajă antică Herculaneum, îngropată de erupția muntelui Vezuviu în anul 79 Herculaneum. Sursa foto: Wikipedia

Vulcanul Vezuviu, activ încă din Antichitate, a îngropat în anul 79 o plajă romană. Două milenii mai târziu, plaja a fost redeschisă după ce arheologii au reușit să-i redea forma originală.

Italienii au redeschis o plajă antică acoperită de erupția muntelui Vezuviu

A fost o muncă titanică pentru restauratori, care au nivelat până și nisipul la cel mai mic detaliu astfel încât turiștii să se poată plimba pe plaja acoperită de vulcanul Vezuviu înainte de erupție.

Plaja a fost inclusă în parcul arheologic Herculaneum din sudul Peninsulei Italice. Herculaneum este un sit mic, mai puțin celebru decât orașul Pompei situat în provincia Napoli. Primele victime făcute de vulcanul Vezuviu au fost descoperite abia după săpăturile de la finalul anilor 1980.

Vulcanul Vezuviu

Vezuviu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Herculaneum, redat turiștilor până la cel mai mic detaliu

Când arheologii au descoperit în mai multe magazii de bărci peste 300 de schelete. Istoricii bănuiesc că persoanele s-au adăpostit de furia vulcanului în așteptarea armatei conduse de Pilniu cel Bătrân, comandantul roman care a încercat să recupereze locuitorii celor două orașe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre victimele vulcanului Vezuviu a ajuns să fie cunoscută drept „doamna cu inelele”, din motive cât se poate de evidente. Cenușa care a acoperit localitatea romana a conservat până și podoabele locuitorilor din Pompei și Herculaneum.

În urma săpăturilor din 2021, arheologii au găsit rămășițele unui alt localnic răpus de erupția vulcanului Vezuviu. „Plaja antică este un loc extraordinar şi unic în lume. Dacă privim spre locul unde a fost odată marea, devenim exploratori moderni ai imensei pături de flux vulcanic care a acoperit oraşul în câteva ore, împărtăşind aproape sentimentul de anihilare totală”, a declarat Francesco Sirano, directorul parcului arheologic.

Herculaneum

Orașul antic Herculaneum. Sursa foto: Wikipedia

Cenușa vulcanului Vezuviu a ascuns adevărate bijuterii arhitecturale

Istoria spune că Herculaneum a fost mai bogat decât Pompei. Orășelul italian a fost descoperit abia pe la începutul anilor 1700, în timpul săpării unui puț. Săpăturile ulterioare au scos la suprafață locuințe somptuoase decorate cu fresce și cu podele din mozaic. Chiar și Casa Bicentenarului a fost descoperită în 1938.

De asemenea, cenusă vulcanului Vezuviu a conservat chiar și materii organice pâine, fructe și chiar piese de mobilier din lemn și suluri de papirus carbonizat. Și mai interesant este faptul că în luna aprilie, cercetătorii au descifrat pasaje importante dintr-o foaia de papirus despre care se crede că au descifrat ultimele ore de viață a filosofului elen Platon, o figură emblematică pentru cultura europeană și nu numai.