Evenimentul Zilei > International > Italia, răvășită de COVID și criza economică, se îndreaptă spre un colaps politic
Italia, răvășită de COVID și criza economică, se îndreaptă spre un colaps politic

Italia, răvășită de COVID și criza economică, se îndreaptă spre un colaps politic

Premierul italian Giuseppe Conte va avea în această săptămână o confruntare dură cu partenerul său de coaliție și fost prim-ministru, Matteo Renzi, care ar putea duce la căderea guvernului.

Relațiile vechi dintre cei doi bărbați politici s-au deteriorat dramatic în ultimele săptămâni: Renzi face apel la schimbări radicale, printre care un plan amplu de relansare a economiei în același timp cu cedarea de către Conte a controlului serviciilor secrete.

Premierul a rezistat presiunii, afirmând săptămâna trecută că este gata să îl înfrunte pe Renzi în parlament, provocându-l efectiv să își pună în practică amenințările și să părăsească coaliția, provocând astfel o criză politică în timpul pandemiei.

Renzi a declarat pentru Il Messagero la sfârșitul săptămânii că nu va da înapoi și a respins sugestia că Giuseppe Conte ar putea convinge un număr limitat de politicieni de opoziție să susțină guvernul, dacă micul său partid, Italia Viva ar părăsi coaliția.

„Dacă a decis să se adreseze parlamentului și să vadă cifrele, noi acceptăm provocarea”, a spus Renzi. „Dacă va avea un eșec, există mai multe soluții care pot fi evaluate de parlament și de șeful statului.”

O sursă politică a declarat că lucrurile ar putea escalada spre un punct critic, cu ocazia unei reuniuni a cabinetului prevăzută pentru 7 ianuarie, când Conte ar trebui să le ceară miniștrilor să îi susțină planul de relansare economică.

Dacă cei doi miniștri ai Italia Viva vor refuza, premierul va merge în parlament și va încerca să găsească un nou consens.

Principalii aliate ale lui Conte, Mișcarea 5 Stele, antisistem, și Partidul Democrat, socialist, au făcut ambele apel la reținere, însă par resemnate cu ideea unei confruntări cu Renzi.

Acesta din urmă încearcă să își clădească o identitate politică pentru micul său partid, Italia Viva, întemeiat în septembrie 2019 și care băltește în jurul cifrei de 3% în toate sondajele.

„În această etapă, este dificil să mergi înainte cu o clarificare veritabilă, în ce privește conținutul și structura guvernului”, a declarat duminică pentru Corriere de la Serra, Luigi Zanda, un senator important al PD.

Dacă guvernul cade, partidele din coaliție ar putea încerca să elaboreze un nou acord și să se înțeleagă asupra unei noi echipe de miniștri, cu sau fără Conte ca prim-ministru.

Acesta are și varianta unui guvern de unitate națională pentru a face față crizei sanitare și economice.

Dacă și o asemenea variantă eșuează, alegerile naționale ar avea loc cu doi ani înainte de termen, dar este de presupus că politicienii se vor abține să recurgă la această soluție, dată fiind epidemia.

Italia a înregistrat până acum 74.985 de decese din cauza COVID, cel mai mare număr din Europa și al cincilea din lume.

De asemenea, după ieșirea Marii Britanii din UE, Italia, care a devenit a treia economie a Uniunii, trece și printr-o gravă criză economică și înregistrează și o datorie națională foarte mare, a doua din UE, după Grecia.