Italia plăteşte dobânzi record pentru finanţare. Care este riscul?

Italia plăteşte dobânzi record pentru finanţare. Care este riscul?

Italia a reuşit să vândă, astăzi, obligaţiuni guvernamentale în valoare de aproape 5 miliarde de euro. Asta e vestea bună. Vestea proastă este că dobânzile cerute de investitori au atins niveluri record, pe fondul îngrijorărilor cu privire la extinderea crizei datoriilor suverane, transmite AFP, citată de Agerpres.

Trezoreria italiană a emis obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani în valoare de 1,25 miliarde de euro, obligaţiuni care ajung la maturitate în 2017 în valoare de 763,4 milioane de euro, obligaţiuni cu scadenţa la 12 ani în valoare de 1,236 miliarde de euro şi obligaţiuni cu scadenţa la 15 ani în valoare de 1,716 miliarde de euro.

În total, sumele strânse de pe piaţă se ridică la 4,966 miliarde de euro, adică aproape nivelul maxim (5 miliarde de euro) pe care Trezoreria italiană intenţiona să-l strângă.

Însă, pentru obligaţiunile pe cinci ani, dobânzile au crescut cu 26% într-o singură lună, ajungând la 4,93%, cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani, de la nivelul de 3,90% stabilit la licitaţia precedentă, din data de 14 iunie.

Pentru titlurile care ajung la maturitate în 2017 dobânda a crescut până la 4,93%, de la 3,32%, iar pentru titlurile care ajung la maturitate în 2023 dobânda a crescut până la 5,64% de la 4,88%.

Record negativ În cazul titlurilor cu scadenţa la 15 ani, dobânda a crescut la 5,90%, de la 5,35% la licitaţia precedentă. Aceasta a fost cea mai mare dobândă înregistrată de Italia de la crearea zonei euro.

În ultimele zile investitorii au început să se teamă de riscul unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Italia. Ţara este luată în vizor pentru datoria sa enormă, de aproape 1.900 miliarde de euro, echivalentă cu aproximativ 120% din PIB.

Pentru a linişti pieţele financiare, Senatul italian a votat astăzi un dificil plan de austeritate bugetară, prin care cheltuielile ar urma să fie reduse cu 48 de miliarde de euro în următorii trei ani.

Riscul spiralei dobânzilor Situaţia Italiei este mai puţin dificilă decât cea a Greciei, datorită faptului că cea mai mare parte a împrumuturilor Guvernului de la Roma este de pe pieţele interne, faţă de Executivul de la Atena care s-a împrumutat masiv de pe pieţele externe.

Totuşi, situaţia se poate agrava şi în Italia, dacă imaginea ţării se înrăutăţeşte şi investitorii devin speriaţi şi reticenţi.

"O ţară ar putea ajunge în default dacă intră în spirala creşterii dobânzilor la care se împrumută. Dacă investitorii nu vor să împrumute, ţara nu mai are bani să-şi acopere cheltuielile curente", a explicat acest mecanism economic analistul economic Aurelian Dochia, pentru EVZ.

La ultima emisiune de eurobonduri, din luna iunie, România a reuşit să vândă obligaţiuni cu scadenţa la 5 ani, la un randament de 5,29%.

Ne puteți urmări și pe Google News