Deşi Italia are cea mai AVANSATĂ legislaţie antimafia, CLANURILE MAFIOTE devin tot mai PUTERNICE

Deşi Italia are cea mai AVANSATĂ legislaţie antimafia, CLANURILE MAFIOTE devin tot mai PUTERNICE

La nici o săptămână de la moartea lui Salvatore Riina, Capo dei Capi al mafiei siciliene Cosa Nostra, autorităţile italiene au făcut un bilanţ care nu arată bine. Concluzia este că organizaţiile mafiote sunt tot mai puternice, şi mai bogate şi au acaparat în totalitate sudul ţării dezvoltându-se spre NORD. Apelul procurorului şef Antimafia este: Construiți anticorpi care protejează întreprinderile, partidele, instituțiile de infecția mafiei, începând cu nordul ţării.

"Mafia nu a câştigat, dar nici nu a pierdut".Mafia a devenit o mare multinațională în ceea ce privește infracțiunile din alte țări. Avem nevoie, de asemenea, de noi instrumente pentru a o contracara", a declarat ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, în deschiderea unei "reuniuni naţionale privind lupta împotriva mafiilor". "Avem la dispoziţie de mult timp cea mai avansată legislaţie antimafia, ducem o acţiune necontenită de 25 de ani, cum e posibil ca mafiile să fie încă puternice?', s-a întrebat Franco Roberti, procuror naţional antimafia până săptămâna trecută.

"Nu suntem îngrijorați doar de modul în care se opune mafia, ci de modul în care sunt construite subiectele sociale, economice, politice, instituționale și profesionale care sunt impermeabile pentru mafie. Anticorpii nu sunt valabili numai pentru mafie, ci și pentru alte fenomene precum corupția, un instrument prin care mafia intră din ce în ce mai mult în instituții. De exemplu, cred că este fundamental să avem o lege care să reglementeze funcționarea partidelor politice și a lobby-ului. "

"Deşi, în prezent, mii de mafioţi se află în închisori, iar valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru sau confiscate de peste 20 de ani este estimată la 30 miliarde de euro, grupările 'Ndrangheta (Calabria), Camorra (Napoli), Cosa Nostra (Sicilia) sau Sacra Corona Unita (Puglia) continuă să prospere şi chiar să se dezvolte, în Italia sau în străinătate".

"Aceste organizaţii mafiote înmulţesc banii în proporţii incredibile, iar aceşti bani sfârşesc prin a intra în economia noastră, prin a se transforma în firme, în activităţi economice, gestionate adesea de persoane oneste şi respectabile', a explicat Federico Cafiero De Raho, care i-a succedat în funcţie lui Franco Roberti. Acolo unde sosesc cu firmele lor, mafiile acaparează piaţa, condiţionând sectorul. Aşa se întâmplă în centrul şi nordulţării, iar în sud ocupă întreg teritoriul", a mai spus procurorul antimafia la întrunire.

"Mafiile sunt forţe care umplu viduri, ele profită de reculul statelor naţionale, de slăbirea corpurilor sociale, de dificultăţile mecanismelor de incluziune, exploatând cea mai mică vulnerabilitate pentru a se întări', a adăugat ministrul justiţiei, avertizând că inamicii noştri sunt entităţi reactive, dinamice, proteiforme, care ştiu să se adapteze schimbărilor din societate şi din economie".

"Spaţiul cibernetic nu are sistem de reglementare sau de control şi asistăm deja la forme de infracţionalitate foarte sofisticate. Mafia (monedei virtuale) bitcoin o va înlocui pe cea pe care o cunoaştem, dar va fi tot mafia", a atras atenţia Alessandro Pansa, fost şef al poliţiei italiene, responsabil acum cu informaţiile de securitate pe lângă şeful guvernului.

„ Mi se pare că pur și simplu trebuie să construim un pol de alternanță, suntem într-un moment în care ar trebui să ne construim un front împotriva unei drepte cu rădăcini fasciste", titrează corriere.it