Debarcările continuă în Italia. Hotspot-ul din Lampedusa este supraaglomerat. Sistemul de primire a migranților se află în dificultate. Guvernul se gândește la noi soluții pentru gestionarea situației de urgență. La Palatul Chigi s-a încheiat reniunea Consiliului de Miniștri şi potrivit celor aflate, a fost lansat pachetul de măsuri privind migranții anunțat în ultimele zile de premierul Giorgia Meloni. Una dintre cele mai importante noutăţi o constituie prelungirea până la 18 luni a perioadei maxime de detenție în scopul repatrierii celor care sosesc neregulamentar în Italia.
''Doresc să-mi exprim imensa satisfacție pentru unitatea și munca de echipă a întregului guvern cu scopul de a face față crizei imigrației'', a spus premierul italian. ''Noi decidem cine intră în Europa, nu traficanții de persoane. Sunt cuvinte rostite ieri la Lampedusa de von der Leyen, sunt cuvinte pe care eu, Matteo, Antonio și noi toți le-am spus de mai multe ori - a mai afirmat premierul italian. Această propoziție poate fi considerată rezumatul noii viziuni care s-a impus în Europa datorită Italiei''.
''La următorul Consiliu European informal din octombrie, Italia va cere celorlalte state membre să ia deciziile necesare și corespunzătoare, în special în ceea ce privește blocarea plecărilor ilegale din Africa de Nord''.
Premierul a anunţat şi că este ''de acord cu ministrul Tajani, vor fi convocați ambasadorii acelor țări care reprezintă cele mai mari naționalități declarate la momentul debarcării imigranților pe coastele noastre''.
Limita de detenție pentru solicitanții de azil rămâne 1 an
''Limita de detenție pentru solicitanții de azil este deja de 12 luni și nu va fi modificată, însă va deveni efectivă datorită creării centrelor de detenție necesare pentru oricine ajunge ilegal în Italia, inclusiv pentru solicitanții de azil'', a explicat premierul Giorgia Meloni în deschiderea şedinţei Consiliului de Miniștri care a lansat măsurile privind migranții.
Tot în timpul ședinței de luni, premierul a lansat și un lung atac împotriva lui Borrell și a stângii: ''Este trist să constatăm că o parte din forțele politice italiene și europene, din motive ideologice sau, mai rău, din calcul politic, fac tot ce le stă în putință pentru a zădărnici munca celor care merg înainte.
Mă refer la scrisoarea Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă Europeană Borrell, la apelurile socialiștilor europeni și la pozițiile diverșilor exponenți ai stângii, dar nu numai. Acțiuni care merg în aceeași direcție cu încercarea de a susține că niciuna dintre țările nord-africane nu sunt state sigure care să fie de acord să oprească plecările sau să repatrieze imigranții ilegali. În esență, dorinţa stângii europene este de a face ca imigrația ilegală în masă să fie inevitabilă''.
''Astăzi vom mandata Ministerul Apărării să creeze structuri capabile să rețină cât mai repede posibil imigranții ilegali. Ani de politici de imigrare au făcut ca astăzi, în Italia, să fie foarte puține locuri disponibile în CPR (centre de detenție pentru repatrieri). Noile CPR-uri vor fi construite în locații cu o densitate foarte mică a populației, ce vor fi ușor de delimitat și uşor de monitorizat. În acest fel nu se va mai crea disconfort și nesiguranță în orașe'', a spus Meloni, explicând că ''cele două propuneri vor fi incluse în Decretul de Sud pentru a deveni efective imediat''.
Italia, luată cu asalt de migranți
Consiliul de Miniştri a fost convocat după vizita de ieri la Lampedusa a premierului Giorgia Meloni împreună cu președinta Comisiei UE, Ursula Von der Leyen și a comisarului UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Pe masa guvernamentală, așa cum a anticipat premierul în ultimele zile, s-a aflat un pachet de măsuri care vizează înființarea unui Centru de Repatriere (CPR) în fiecare regiune și creșterea perioadei de detenție a migranților până la 18 luni, maximul permis de legislația europeană.
Numărul migranților sosiți și viteza transferurilor acestora din Lampedusa pune presiune asupra celorlalte centre de primire: la Porto Empedocle, în zona Agrigento, unde structura de primire întâmpină mari dificultăţi, au fost trimise patru autobuze de poliție și două autobuze ale armatei pentru a transfera 300 de migranţi.
Grupurile vor fi triate în unitățile de primire din regiune. Intervenția mijloacelor de transport ale forţelor de ordine a fost necesară pentru că autobuzele private au anunţat că nu sunt disponibile pentru transportul migranţilor, mai ales după accidentul mortal de săptămâna trecută din apropierea Romei.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / ilsole24ore.com