Nu există doar Africa, cu ''Planul Mattei'', care vizează transformarea Italiei în nodul energetic al Europei. Şi nici prioritățile de politică externă ale guvernului Meloni nu constau doar în tabilizarea țărilor din regiunea Sahel și a Libiei, cu scopul limitării fluxurilor migratorii.
În contextul unei agende încărcate, care prevede ca primul-ministru italian să ajungă în următoarele zile la Stockholm, Berlin și Bruxelles, mai apare un alt dosar, care nu a fost întocmit astăzi: cel al Balcanilor de Vest (vorbim despre Albania, Bosnia- Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), o oportunitate de creştere economică, dar nu numai. Din punctul de vedere al fluxurilor migratorii, stabilizarea zonei înseamnă limitarea sosirilor de pe ruta balcanică.
De mulți ani, Italia participă cu contingentele sale militare la efortul internațional de menținere și stabilizare a păcii, are interese economice semnificative în zonă (țara este al doilea mare partener comercial al statelor din regiune, primul pentru investiții directe, cu un export de peste 6 miliarde de euro și cu mii de companii italiene care operează în regiune).
Vizita lui Tajani și Crosetto la Belgrad și Pristina
La sfârșitul lunii noiembrie, în ajunul acordului dintre Serbia și Kosovo privind numerele de înmatriculare auto, care a evitat, conform cuvintele Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă Josep Borrell, ''o nouă escaladare'' a crizei din regiune, ministrul de externe Antonio Tajani și cel al apărării, Guido Crosetto s-au întâlnit, la Belgrad și Pristina, cu președinții Republicii și prim-miniștrii Serbiei și Kosovo, precum și cu miniștrii afacerilor externe și apărării. Cu acea ocazie, Tajani a amintit de ''miile de soldați italieni de la graniță, atât cei din armată cât și carabinierii, care asigură stabilitate și pace și care sunt apreciați'' de ambele părți. Scopul acestei misiuni italiene fiind sprijinirea și consolidarea tentativei promovate de Uniunea Europeană de a media între cele două părți, astfel încât să se evite o ciocnire care ar fi destabilizat întreaga zonă (și nu numai). Încă o dată, Italia, de data aceasta sub conducerea actualului executiv, și-a exprimat interesul de a asigura stabilitatea Balcanilor. Un obiectiv pe care intenționează să-l urmărească prin sprijinirea includerii în echipa țărilor UE a statelor din zona de vest a regiunii.
O linie reiterată în ultimele ore de premierul italian. ''Este urgent ca Uniunea Europeană să dezvolte o nouă viziune față de Balcanii de Vest'', a subliniat Meloni în discursul său de la deschiderea conferinței privind Balcanii de Vest de la Trieste, și să ''pună extinderea'' Regiunii ''printre prioritățile sale", ilsole24ore.com
Tajani anunță că la Roma va avea loc o întâlnire a miniștrilor de externe din zonă
Mesajul a fost reiterat de Tajani: ''Ziua de astăzi - a explicat el - trebuie să servească la reunirea tuturor forțelor italiene din diferitele sectoare, antreprenoriale și politice, desigur, cu binecuvântarea UE, pentru a lansa o prezență tot mai puternică a țării noastre într-o regiune care trebuie să devină și ea parte a pieței europene. Suntem pentru o accelerare'' a proceselor de aderare a țărilor din Balcanii de Vest. Stabilizarea Regiunii este esențială ''și pentru că prin Balcani trec fluxurile migratorii din Turcia și este important să se evite imigrația ilegală'', a adăugat Tajani. O altă demonstraţie a faptului că Italia candidează pentru a juca un rol principal în această partidă este anunțul, făcut tot de ministrul de externe privind o viitoare întâlnire la Roma a omologilor săi din zonă. Roma are relații bune cu Serbia, dar şi cu Kosovo și Albania, motiv pentru care Italia este percepută de jucătorii din zona ca fiind echidistantă.
(Traducerea Rador)