Statele Unite încheie colaborarea cu agenția de informații a Serbiei. Suspiciuni de scurgeri de informații către Moscova

Statele Unite încheie colaborarea cu agenția de informații a Serbiei. Suspiciuni de scurgeri de informații către MoscovaSerbia. Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Christopher Hill, Ambasadorul SUA la Belgrad, l-a informat pe ministrul sârb de externe Ivica Dačić că SUA „îngheață” colaborarea cu BIA deoarece politica de cadre din această instituție reprezintă o mare problemă pentru Washington.

Statele Unite au anunțat că nu vor mai colabora cu Agenția de Securitate și Informații a Serbiei (BIA), potrivit Rador. Decizia SUA a venit pentru că noul director al BIA, Aleksandar Vulin, este fost ministru de interne al Serbiei și considerat „omul Moscovei”.

Fostul șef al Agenției de Securitate a Armatei Serbiei, Momir Stojanović, a apreciat că Serbia va suferi consecințe grave în urma deciziei, pentru că nu va mai avea acces la informații importante.

„În SUA există peste 15 agenții cu profiluri diferite, iar noi avem doar două, una civilă și alta militară. Realizările lor în lupta contra terorismului internațional sunt impresionante, iar noi am putut beneficia de aceste informații, ceea ce de acum înainte nu se va mai întâmpla” – a declarat Stojanović, adăugând că SUA se tem că informațiile transmise Serbiei ar putea ajunge la Rusia, din cauza contactelor pe care directorul BIA, Aleksandar Vulin, le are cu serviciile de informații din Rusia.

„Colaborarea SUA cu BIA a fost bună când era condusă de actualul ministru sârb de interne, Branislav Gašić, care știa că nu se pricepe și lăsa experții și profesioniștii să lucreze, însă Vulin dorește să țină totul sub control, iar SUA nu doresc să riște” a mai adăugat Stojanović.

Tensiuni vechi între SUA și Serbia

Tensiunile dintre SUA și Serbia există  de mai mulți ani. În 2018, Serbia a acuzat SUA că încalcă dreptul internațional. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat că Statele Unite ale Americii (SUA) susţin formarea unei aşa-numite „armate a Kosovo”, bazată pe recunoaşterea nelegitimă a independenţei Kosovo, şi că aceasta nu va aduce stabilitate nimănui în Balcanii de Vest.

Declaraţia fost făcută după ce Vucic s-a întâlnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice. Deși Vucic a precizat, în timpul conferinței de presă, că Serbia doreşte îmbunătăţirea relaţiilor sale cu SUA, în special în domeniul investiţiilor şi cel al comerţului, acesta a subliniat că Serbia „nu poate rămâne tăcută în legătură cu poziţia sa diferită'' când vine vorba de relaţia cu provincia separatistă sârbă Kosovo şi Metohija”.

Tensiuni vechi și noi în Kosovo, problema este extrem de delicată

Pacea temporară și fragilă dintre Serbia și Kosovo a fost intermediată săptămâna trecută de Uniunea Europeană și Statele Unite. Sârbii din nordul Kosovo și-au înlăturat baricadele, cu toate acestea, cele două părți par departe de a ajunge la un acord substanțial pe termen lung cu privire la drepturile minorității etnice sârbe și la admiterea Kosovo în marile organizații internaționale și europene, în special în Uniunea Europeană.

„Serbia – spune Besnik Bislimi, vicepremierul Kosovo – a trimis scrisori către cinci țări: Spania, România, Slovacia, Cipru și Grecia, cerându-le să nu accepte cererea de aderare a Kosovo la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului pe care Serbia insistă să fie implementat”.

Acordul prevede ca Kosovo să recunoască Asociația Municipalităților Sârbe din partea sa de nord și ca Serbia să se abțină de a face lobby împotriva aderării Kosovo la Uniunea Europeană, ONU și Consiliul Europei.