ITALIA CERE AJUTOR! Gentiloni: Situaţia e gravă şi trebuie înfruntată fără amânare. Ţările UE să înceteze să-şi întoarcă feţele în altă parte

ITALIA CERE AJUTOR! Gentiloni: Situaţia e gravă şi trebuie înfruntată fără amânare. Ţările UE să înceteze să-şi întoarcă feţele în altă parte

Pentru prima dată Guvernul italian ridică vocea către Europa, în momentul culminant al unui exod infinit din Libia care în ultimele zile s-a revărsat pe coastele peninsulei: bărbaţi, femei, copii. A nega accesul la intrările Italiei a navelor încărcate de migranţi, este foarte grav. Asta face UE fâcând pe autista.

Ţările UE să înceteze să-şi întoarcă feţele în altă parte, fiindcă acest fenomen nu mai poate fi suportat - atacă premierul Gentiloni. Putem vorbi de soluţii, de preocupări, dar doresc să amintesc că o ţară întreagă se mobilizează pentru a gestiona această urgenţă, pentru a gestiona fluxurile, pentru a înfrunta traficanţii''. Primul pas cu Bruxellesul a fost deja făcut: palatul Chigi (guvernul), a dat mandat reprezentantului de pe lângă UE, ambasadorul Maurizio Massari, să discute formal chestiunea cu comisarul pentru Migraţie, Dimitris Avrampoulos.

Un pas de comun acord şi cu preşedintele republicii italiene, Sergio Mattarella: ''Dacă fenomenul fluxurilor va continua în număr insuportabil de mare, situaţia va deveni de negestionat chiar şi pentru o ţară mare şi deschisă ca a noastră''. Asta şi pentru că în afara salvării şi primirii, trebuie asigurată şi siguranţa acestora.

''Este vorba de un fenomen epocal - a continuat şeful statului - care nu se poate şterge ridicând ziduri''. Dacă Europa nu va da răspunsurile concrete,aşteptate, în timp scurt, va fi dat ordinul Centralei operative a Gărzii de Coastă, să nu mai permită navelor ONG-iste să se apropie de  porturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Greutatea primirii şi găzduirii - se subliniază din surse guvernamentale - nu poate cădea doar în sarcina noastră, este nesustenabilă, mai ales că TOATE ambarcaţiunile au ruta direct Italia'', titrează ANSA. Cuvinte care se pare că n-au pătruns suficient de profund până la Bruxelles.

Dacă Avrampoulos adimite faptul că Italia are dreptate şi că nu e posibil să laşi pe umerii a doar câtorva ţări să înfrunte exodurile, pe de altă parte amână un răspuns concret până după reuniunea miniştrilor de Interne de la Tallin de săptămâna viitoare, iar la final spune că Comisia europeană e gata să crească în mod substanţial suportul financiar pentru Italia.

Propuneri din partea UE există dar care folosesc doar să se amâne hotărârile. Iată însă că preşedintele Parlamentului european, Antonio Tajani, spune: ''Din Italia soseşte un strigăt de alarmă, un SOS, nu o cerere de bani, n-o putem lăsa singură. Am discutat cu Juncker, o discuţie constructivă şi mi-a spus că UE nu poate întoarce spatele Italiei la infinit''.