Italia SE TREZEŞTE: Brexit fără un ACORD COMERCIAL are impact asupra a 800.000 de ferme. Pagubele vor fi de miliarde de euro
- Antonia Hendrik
- 17 iulie 2018, 13:42
Peste un milion de fermieri italieni ar putea fi afectati de un brexit fără un acord comercial. Roberto Moncalvo, președintele Unității agricole italiene, Coldiretti, a declarat ieri la Adunarea Națională a agricultorilor că ieșirea din UE în martie 2019 va slăbi industria italiană a agriculturii și comerțul cu exporturi, iar pagubele vor fi imense.
Coldiretti este principala Uniune italiană a agricultorilor la nivel național și european. Are birouri în fiecare regiune și provincie din Italia, cu 724 de birouri și 5000 de secții regionale în funcțiune.
Președintele Uniunii a avertizat că agricultura italiană "nu poate plăti prețul unui Brexit"
Ei se tem de o pagubă estimată de 2,7 miliarde de euro (2,3 miliarde de lire sterline) la bugetul Politicii Agricole Comune (PAC), ceea ce ar putea avea un impact puternic asupra a 800 000 de ferme italiene. Moncalvo a declarat că Brexit fără un acord comercial ar risca capacitatea țării de a face față provocărilor cheie pentru țară și pentru UE însuși, de la schimbările climatice până la imigrație şi securitate.
El a declarat: "Propunerea Comisiei Europene privind primul buget multianual după Brexit slăbește agricultura, singurul sector cu adevărat integrat al Uniunii, ceea ce înseamnă subminarea fundamentelor UE în sine în special viitorul său ".
Între timp, presa italiană a avertizat Marea Britanie - un teritoriu cheie pentru exporturile de produse alimentare italiene - că ar trebui să spună "la revedere" unui procent mare din alimentele preferate, inclusiv uleiul de măsline, pastele făinoase și multe altele. Alimentele populare, cum ar fi ardeii, orezul, ierburile și condimentele, ar fi de asemenea afectate dacă Marea Britanie nu a reușit să încheie acorduri de liber schimb cu Europa.
Revista italiană agricolă "InNaturale" a sfătuit britanicii că "ar trebui să înceapă să cumpere alimentele care nu sunt perisabile" importate de la italieni pentru a evita "deficiențele majore". Mai mult, revista titrează că făina, ovăzul, zahărul, sarea și oțetul nu ar fi afectate de prăbușirea comerțului liber, deoarece acestea sunt produse și în Marea Britanie, notează expres