Italia aboleşte delictul imigraţiei clandestine pe fondul fluxului de imigranți africani
- Paul Ciocoiu
- 22 ianuarie 2014, 09:33
Senatul italian a aprobat ieri, în primă lectură, un proiect de lege vizând abolirea delictului imigraţiei clandestine, ceea ce a suscitat satisfacţia apărătorilor migranţilor, dar şi furia partidului Liga Nordului, de extremă dreapta, într-un moment în care Italia este ţintă predilectă a valului de imigranţi africani, relatează AFP.
Măsura, care mai trebuie validată de Camera Deputaţilor pentru a intra în vigoare, flexibilizează sensibil o lege adoptată sub unul dintre guvernele Berlusconi care face din orice migrant sosit clandestin un delincvent în faţa legii. Proiectul ar trebui să treacă însă fără probleme de camera inferioară unde coaliţia de guvernământ dispune de o majoritate.
Proiectul de lege prevede, totodată, pedepsirea penală a migranţilor care ar încerca să revină în Italia după ce au fost expulzaţi sau care ar refuza să-şi semnaleze prezenţa posturilor de poliţie.
Proiectul adoptat de Senat este rezultatul unui compromis între forţele de dreapta şi cele de stânga care compun coaliţia aflată la putere în Italia şi a suscitat imediat reacţii violente din partea Ligii Nordului, amintește și Agerpres.
“Nu abolirii crimei de imigraţie ilegală !", era scris pe pancarte agitate de senatorii acestui partid, creditat cu doar cu 3 % în sondaje în prezent. “În palatele guvernului, ei au câştigat pentru moment. Să ne pregătim pentru lupta în stradă. Acolo, printre oamenii de bine, o vom câştiga", a lansat şeful ligii, Matteo Salvini, pe Twitter.
Ministrul integrării, italo-congoleza Cecile Kyenge, a calificat votul drept un “progres care ne apropie de Europa". “Orice persoană care va intra prima oară clandestin în ţara noastră nu va putea fi supusă unei proceduri penale. În fond, aceasta devine o infracţiune administrativă, ceea ce dovedeşte că Italia este o ţară civilizată şi respectă diversitatea."
Nadia Ginetti, membră a conducerii Partidului Democrat (PD, primul partid de stânga), a subliniat că “legea Bossi-Fini - care instaurase delictul imigraţiei clandestine - nu a descurajat deloc afluxul de migranţi şi chiar a transformat Mediterana într-o mare a morţilor".
Pe Insula Lampedusa, în cursul naufragiilor navelor încărcate cu refugiaţi şi migranţi în octombrie 2013, pescarii evocaseră posibilitatea ca unii dintre ei să nu le fi venit în ajutor de teama represaliilor judiciare.
În prezent, după rezolvarea acestei probleme, următorul obiectiv pentru PD este “o lege pentru a institui dreptul la împământenire" pentru milionul de copii născuţi în Italia din părinţi imigraţi, potrivit dnei Ginetti.