Italia a declarat stare de urgență pentru a face față afluxului de refugiați din Ucraina

Italia a declarat stare de urgență pentru a face față afluxului de refugiați din Ucraina Sursa foto: Gov.ro

Guvernul de la Roma a declarat stare de urgență și a alocat 10 milioane de euro pentru a gestiona valul mare de refugiați din Ucraina. Și România se așteaptă la un aflux tot mai mare de oameni care fug din calea războiului. Foarte mulți ucraineni s-au refugiat în Polonia.

Guvernul italian a declarat luni stare de urgenţă până la sfârşitul anului. Decizia a fost luată de Consiliul de Miniştri de la Roma pentru ca țara să poată face faţă afluxului foarte mare de refugiați care vor sosi din Ucraina, transmite DPA. Guvernul va putea lua măsuri de urgenţă în anumite cazuri fără a mai fi necesare consultări prealabile în Parlament.

În urma invaziei ruseşti în Ucraina, Italia, unde trăieşte o importantă comunitate ucraineană estimată la aproximativ 250.000 de persoane, se pregăteşte să primească numeroşi refugiaţi. De asemenea, Guernul de la Roma a alocat 10 milioane de euro pentru a gestiona sosirea refugiaţilor.

Mulți ucraineni vin în România

Potrivit unor surse guvernamentale, numărul de refugiați care vor ajunge în România din Ucraina va depăși în curând 100.000 de persoane, dacă atacurile armate vor continua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă războiul din Ucraina va deveni și mai crud, iar zonele rezindențiale vor fi atacate cum s-a întâmplat la Harkov,  România s-ar putea confrunta cu un val de 50.000 de refugiați pe zi. Potrivit cifrelor oficiale, luni, 28 februarie, la ora 11.00, 74.000 de ucrainieni trecuseră granița, iar 35.000 au decis să rămână în Romania. Și în Republica Moldova au ajuns deja 40.000 de refugiați, care s-au decis să rămână în țara vecină.

Potrivit unei informări a Ministerului de Interne al Poloniei, peste 100.000 de ucraineni au ajuns în Polonia, de la declanșarea invaziei ruse. Polonia devine opțiunea cea mai acceptată de ucrainenii, care fug din calea războiului. NATO a oferit sprijin militar autorităților pentru a gestiona fluxul de refugiați.

Sprijin pentru refugiați

Autoritățile din România au amenajat deja două tabere mobile pentru refugiați, la Siret și la Sighetu Marmației. În legătură cu situația punctului de trecere al frontierei de la Siret, „pentru a veni în sprijinul categoriilor vulnerabile cetățenii ucraineni– copii, gravide, bătrâni, persoane bolnave – SMURD și autoritățile ucrainene îi vor prelua pentru a îi aduce mai repede în țara noastră.

Local, autoritățile au pus la dispoziție mai multe microbuze cu alimente, cât și alte lucruri necesare. Acestea au fost distribuite către Cernăuți și Sorotvino“, se arată în comunicatul Guvernului, care a anunțat că vom prelua şi răniți din Ucraina.