IT-ul clujean, în declin. Concedieri în masă la două dintre cele mai mari companii din România

Concedieri. Sursa foto: Arhiva EVZ

IT-ul clujean, în declin. În Cluj- Napoca își desfășoară activitatea mai bine de 20% din industria de software din țara noastră. Potrivit ultimelor date, sunt peste 1.500 de companii IT înregistrate aici. Din păcate, două dintre cele mai mari companii au trecut la concedieri masive.

IT-ul clujean, în declin. Concedieri în masă

NTT Data România, fosta EBS România, înființată de Daniel Metz și vândută în 2013 japonezilor, ar urma să renunțe la mai mulți angajați. Același lucru se întîmplă și la Cognizant, fosta Softvision, fondată la Cluj de Laurențiu Russo și vândută ulterior americanilor.

„Este vorba în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software instalat pe diverse dispozitive hardware, mai ales în dezvoltarea de aplicații specifice industriei auto”, a scris consultantul Doru Șupeală pe blog-ul său.

Cum funcționează concedierile la NTT DATA

Potrivit lui Doru Șupeală, din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului EMBEDDED (denumit intern ETEC), peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1 la 1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul.

IT-ul clujean, în declin. Concedieri în masă. Sursa foto: officesnapshots.com

„Primii vizați de acest val de concedieri colective mascate sub forma unor despărțiri amiabile sunt angajații de pe bench (care în prezent nu sunt activi în proiecte comerciale), ei reprezentând acum circa 70% din totalul angajaților. Angajații din acest departament care s-au decis să facă publică situația relatează că procesul de concediere este unul injust și discriminatoriu (sunt invitați să plece doar cei fără «pile sau prieteni» în management), în care se folosește presiunea psihologică:

Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați», mi-a scris un martor din interiorul NTT Data”, mai afirmă sursa citată.

Același lucru se întâmplă la Cognizant Softvision

Vești asemănătoare apar și de la angajații care muncesc la Cognizant Softvision.

„Informațiile pe care le-am primit arată că, de la începutul anului 2024, firma a disponibilizat peste 100 de angajați, mai ales din departamentele de IT support (operațional și call center) și Human Resources.

IT-ul clujean, în declin. Concedieri în masă. Sursa foto Doru Șupeală

Ironia sorții face ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR să pățească la rândul lor același lucru. Mă uit la pozele acelea frumoase de propagandă din 2022, cu -The place to be now and beyond- și la imaginile de la festivalul privat Electric Castle la care ne-au invitat și râd în hohote, ce bulls**t au putut să ne vândă!», mi-a scris zilele trecute lui un fost angajat de la Cognizant Softvision”, a mai scris Doru Șupeală pe blogul său.

În urma acestui articol, NTT DATA a oferit un drept la replică, pe care îl redăm integral

„Declarație de presă

NTT DATA are un flux pozitiv de personal, cu raport dublu în favoarea noilor veniți în echipa noastră În urma unui set de informații inexacte publicate cu privire la activitatea NTT DATA, considerăm utilă atașarea poziției exprimate de echipa noastră, în primul rând pentru o informare publică obiectivă, corectă și clară. Ne simțim nevoiți să respingem ferm afirmațiile care induc ideea unor schimbări masive de personal în cadrul NTT DATA. Dimpotrivă.

Fluxul de personal la nivelul NTT DATA este pozitiv și datele constituie un argument concludent în acest sens: în 2023 am angajat de două ori mai mulți profesioniști care activează în echipa noastră, raportat la numărul colegilor care au ales să-și continue parcursul profesional în alte companii.

Echipa NTT DATA este adepta relațiilor pe termen lung cu colegii care aleg să ni se alăture. Peste 320 de profesioniști sunt alături de noi, de peste 7 ani. Alți aproximativ 670 de colegi au acumulat deja o vechime de peste trei ani în companie. Vă comunicăm aceste date care reflectă, credem noi, mult mai corect imaginea NTT DATA. Un angajator consecvent care cultivă relații de colaborare pe termen lung, într-un domeniu competitiv și dinamic cum este industria IT.

Rămânem conectați la realitățile pieței și luăm decizii corecte pentru ca întreaga echipă NTT DATA să urmeze un parcurs comercial pozitiv. În acest registru înscriem inclusiv decizia de a gestiona un Bench de specialitate dimensionat la sub 5% din totalul angajaților noștri. Vorbim despre colegi care deși nu ocupă un loc în producție, din cauza unor schimbări reale și naturale din piața producătorilor auto, au primit și primesc remunerație, programe de training sau reconversie profesională, după caz, din partea angajatorului. Este o măsură a respectului pe care NTT DATA îl are față de echipă. În aceeași linie includem transparența și comunicarea onestă și responsabilă angajat/angajator.

În interesul unei comunicări corecte și complete, subliniem că ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori. În încheiere, pentru a preveni formarea unui efect de tip ”fake-news”, NTT DATA își exprimă clar și fără echivoc planurile de a continua dezvoltarea departamentului EMBEDDED, la care faceți referire în articol. Modificările punctuale de personal din acest departament au la bază o stare de fapt: transformarea unei întregi piețe, așa cum am arătat și mai sus. Cu toate acestea, așteptările NTT DATA de la acest departament rămân în continuare ridicate și preconizăm o creștere sustenabilă de personal, direct proporțională cu cererile din piață, pe termen mediu și lung, concretizate în contracte și colaborări noi.”