Iisus în Islam

Iisus în Islam

Pentru creştini Iisus este Fiul lui Dumnezeu, pentru musulmani el este profet, mesagerul lui Allah.

În tradiţia islamică, Iisus apare ca unul dintre profeţi şi evident este menţionat ca musulman. Conform Coranului, Iisus (Isa în arabă) este un mesager trimis pe pământ ca să predice monoteismul, un om dincolo de orice păcat, născut din Fecioara Maria, la voinţa lui Allah (similar cu crearea lui Adam), care l-a trimis pe îngerul Gabriel.

În timp ce în creştinism mesajul lui Iisus are în centru iubirea, în islam misiunea sa era să predice supunerea absolută în faţa voinţei lui Allah. Islamul respinge ca pe o erezie, divinitatea lui Iisus şi a oricui altcineva, inclusiv a lui Mohammad, pe principiul absolut că Dumnezeu (Allah) este unic în divinitatea sa. Iisus e considerat precursorul lui Mohammad şi ar fi anunţat, chiar, venirea acestuia din urmă.

Creştinii apreciaţi în Coran

Coranul spune că Iisus a primit de la Allah puterea de a face miracole, pentru a putea convinge oamenii de mesajul său. Dar cartea sfântă a islamului susţine că Isus nu a fost crucificat, nici măcar ucis, ci doar s-a ridicat la cer. Dupa cum reiese din scrierile musulmane, Iisus va reveni pe pământ în Ziua Judecăţii când va reinstaura dreptatea şi îi va învinge pe aşa numitul "fals mesia", adică Anticristul, şi pe duşmanii islamului.

Tot Coranul menţionează că Iisus a fost însoţit de discipoli numiţi "ajutoarele lui Dumnezeu". Un citat din Coran demonstrează cât de important este Iisus în islam: "Iisus este cel mai măreţ dintre toţi din această lume şi din lumea ce va să vină". Şi creştinii sunt preţuiţi în Coran:"Dacă tu musulmanule ai îndoieli, întrebări în legătură cu ceea ce ţi-a arătat Allah, atunci cere sfat de la aceia (creştinii n.r) care citesc Biblia".

Patimile in Iran

Vara lui 2005 în Iran. Aglomeraţie de final de săptămână, în Teheran, pe bulevardul Jomhuri, claxoane, magazine pline, forfotă, într-o căldură de 40 de grade garnisită cu praf şi gaze de eşapament. În faţa unui cinematograf, aglomeraţie mare, exclamaţii, oameni nemulţumiţi: s-au terminat biletele la "Patimile lui Hristos" filmul lui Mel Gibson!. Prietenii mei iranieni nu au de gând să mai piardă vremea.

"Hai la colţ, îl găsim piratat la tipii aia cu cutii de carton". Aşa am văzut "Patimile lui Hristos" în Republica Islamică Iran. După lungi dezbateri, Ministerul Îndrumării Islamice aprobase ca filmul să fie difuzat în ţară. O premieră în multă vreme, în care existase o clară interdicţie pentru orice film american. "Au admis filmul pentru că îi pune în lumină proastă pe evrei, mai ales că Iisus e considerat sfânt în Islam", îmi explică un amic iranian.

“Iisus în varianta musulmană"

Este titlul adaptat al cărţii lui Tarif Khalidi, profesor de studii arabe şi islamice la Universitatea din Beirut şi la King's College, Cambridge. Khalidi adună în volumul său, cu subtitlul “Zicale şi povestiri în literatura Islamică", 303 povestiri şi referiri la Iisus din hadite şi alte scrieri islamice despre viaţa profetului Mohamad. Unele dintre povestirile menţionate se pliază perfect pe episoade din Evanghelii iar altele provin exclusiv din scrieri islamice.

La fiecare dintre menţiunile referitoare la Iisus, Khalidi adaugă analize istorice şi prezentări de context. Menţiunile provin din scrieri islamice din secolul VIII până în secolul XVIII, de natură mistică, ori texte istorice despre profeţi şi sfinţi şi din Coran. În mediul academic cartea lui Khalidi, în original “ The Muslim Jesus" este considerată revelatoare pentru modul în care este perceput Iisus în cultura islamică.

Comentariile la acest material sunt suspendate.

Ne puteți urmări și pe Google News