ISU Dolj confirmă: cel mai mare centru comercial din Oltenia nu are autorizația de securitate la incendiu! Mezaninul, unde funcționează de aproape 10 ani zona de restaurante, nici măcar nu a fost auditat de inspectorii ISU deoarece nu există în acte!
- Mihaela Dan
- 23 decembrie 2021, 07:14
Complexul comercial, hypermarketul Auchan și mezaninul în care funcționează zona de restaurante din cadrul Mall Electroputere din Craiova își desfășoară activitatea fără autorizație de securitate la incendiu.
Pentru zona de restaurante nu a fost emisă niciodată o autorizație
Dacă pentru Galeria Comercială și pentru Hypermarket autorizația a fost anulată pe motiv că nu sunt respectate condițiile de securitate la incendiu, pentru mezaninul unde funcționează zona de restaurante nu a existat vreodată o autorizație ISU, pentru simplul fapt că acea zonă nu a fost recepționată vreodată ca lucrare de construcții finalizată, chiar dacă acolo funcționează restaurante de aproape 10 ani de când a fost dat în folosință imobilul. Informațiile sunt confirmate de ISU “Oltenia” al județului Dolj (Vezi acum răspuns ISU Oltenia).
Faptele au ajuns în atenția procurorilor militari de la DNA care conformă situația, dar clasează cauza. Conform Ordonanței de clasare, procurorul militar DNA, Mihai Gheorghe, confirmă că ISU a efectuat 37 de controale la obiectivul în cauză și a aplicat 58 de avertismente și 56 de amenzi în valoare de aproape 300.000 lei, “neregulile reținute, printre altele, făcând referire la nerespectarea de către agentul economic a condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu nr. 99836/2012, situație apreciată în constatările organului de control că ar fi condus implicit la anularea acesteia”.
DNA a clasat dosarul penal care îi viza pe decidenții din ISU Dolj
Citatul este din Ordonanța de clasare a procurorului DNA care nu găsește vreo vină ofițerilor ISU care au efectuat controalele dar nu au propus retragere autorizației. Autorizația a fost retrasă abia în această vară, după ce cazul a ajuns în atenția procurorilor și s-a anticipat că va ajunge și în atenția publică prin intermediul presei. Cum spuneam, procurorul DNA a clasat dosarul penal care îi viza pe decidenții din ISU Dolj, chiar dacă situația din sesizarea penală s-a confirmat, pe motiv că nu ar exista fapta de corupție.
Procurorul DNA, Mihai Gheorghe, a uitat să menționeze în Ordonanța de clasare două aspecte, pe care le-a omis și în cadrul cercetării penale. Primul ar fi că autorizația de securitate la incendiu nr 99836 nu a fost emisă pe numele proprietarilor spațiului și anume belgienii de la K&S Electric Power Point și francezii de la Auchan România, ci pe numele unei persoane fizice, arhitectul Octavian Panaitescu, reprezentantul proiectantului. Al doilea aspect omis de procurorul DNA este faptul că la vremea emiterii autorizației nr 99836, nora colonelului Alexandru Păsărică, inspector șef adjunct al ISU Dolj, a fost angajată la K&S, una dintre firmele beneficiare a autorizației suspecte. Claudia Păsărică figurează în declarațiile de avere ale lui Laurențiu Păsărică ( Vezi aici Declarație Laurențiu Psărică) ca angajată a belgienilor. Și Laurențiu Păsărică, fiul colonelul Alexandru Păsărică, era angajat ISU Dolj în acea perioadă.
Întrebarea de 100 de puncte: Un mebru al familiei Păsărică a făcut parte din echipele de control ?
La solicitarea trimisă în baza Legii 544, reprezentanții ISU Dolj au refuzat să precizeze dacă vreun membru al familiei Păsărică a făcut parte din echipele de control care au verificat spațiul comercial și au decis să nu anuleze autorizația neconformă de-a lungul celor 10 ani de funcționare. Cu siguranță că dacă această solicitare ar fi fost făcută de procurorul de caz, cei de la ISU Dolj nu ar fi putut refuza să ofere aceste informații. De asemenea, în mod suspect, Primăria Craiova nu a suspendat activitatea spațiului comercial cu toate că avea această obligație, conform OG 99/2000. Între timp, Ordonanța de clasare a fost contestată de către cei care au făcut sesizarea penală și se așteaptă redeschiderea dosarului.
În tot acest timp Complexul comercial și hypermarketul Auchan funcționează fără autorizație, cu toate că, așa cum rezultă dintr-un act de control al ISU, există pericol mijlociu de incendiu. Numărul maxim estimat de persoane care pot fi în același timp în spațiile amintite este de 6860.
Zona restaurantelor, o bombă cu ceas în perioada Sărbătorilor
Fiind perioada Sărbătorilor de iarnă, este foarte posibil ca acest număr de vizitatori să fie atins zilnic pe întreg perioadă a programului cu public. Însă pericolul cel mai mare îl prezintă zona de restaurante de la mezanin. Mezaninul are o suprafață de aproximativ 11.000 mp unde funcționează peste 20 de unități de tip fast food și restaurant. Conform normelor ISU, acolo unde se lucrează cu flacără deschisă, gradul de pericol de incendiu este mare și foarte mare.
Cu toate astea mezaninul nu a deținut și nu deține autorizație de securitate la incendiu, așa cum prevede legea. De fapt mezaninul nu are vreo autorizație deoarece el nu figurează nici în autorizația de construcție și nici în registrul de numere cadastrale de la Primăria Craiova. Motivul îl constituie conflictul apărut între proprietarii clădirii, K&S și Auchan pe de-o parte și constructor pe de altă parte. Firma de construcții din Timișoara îi acuză pe beneficiarii lucrărilor pentru neplata în totalitate a facturilor pentru lucrările efectuate.
De asemenea acuză și banca Unicredit Viena pentru că ar fi acordat garanții false beneficiarilor. În acest sens, în momentul de față există mai multe dosare pe rol, câștigate de către constructor în primă instanță. De asemenea există și o serie de dosare penale pe mesele procurorilor, unul deschis chiar la parchetul anti-corupție din Viena. Între timp belgienii de la K&S și-au vândut partea de afacere și au intrat în faliment (Vezi aici Contract transfer active pag. 1 - Contract transfer active pag. 10). În faliment a intrat și firma de construcții care a lăsat pe drumuri 450 de angajați.
Am solicitat punctul de vedere al părților implicate însă până la momentul publicării doar ISU Dolj și Poliția Locală Craiova, care și-a și declinat competența, au răspuns. Investigația jurnalistică va continua.