Istoricul Carrère despre Vladimir Putin: „Este în plină regresie”. Serviciile secrete americane cer „evaluarea stării sale mentale”

Istoricul Carrère despre Vladimir Putin: „Este în plină regresie”. Serviciile secrete americane cer „evaluarea stării sale mentale” sursa: Facebook

„Putin este în plină regresie” și este impregnat de convingerea epocii țarilor, potrivit căreia Ucraina era un fel de zonă rurală „locuită de țărani”.

Istoricul Hélène Carrère d’Encausse, intervievat de cotidianul Corriere della Sera, este uimită de acțiunile lui Vladimir Putin. Războiul președintelui rus și invazia unui stat suveran sunt considerate „total contraproductive”, deoarece conform expertului, care în trecut a fost și europarlamentar, vor slăbi Rusia expunând-o la riscuri în partea sa de est.

„Putin este în plină regresie, iar multe persoane din Rusia sunt convinse că nu va mai putea rămâne mult timp la putere. Ceva ceva începe să se miște, chiar dacă va fi nevoie de timp”. Acțiuni și cuvinte care deconcertează și care au determinat serviciile secrete americane să considere evaluarea stării psihice a președintelui ca fiind o prioritate.

În primul rând, potrivit secretarului Academiei Franceze, preşedintele rus a comis eroarea de a subestima obstacolele pe care le-ar fi găsit în calea invaziei, dar și rezistența ucrainenilor. Cu un președinte care nu numai că nu s-a mişcat o secundă din țara sa, dar, în ciuda faptului că s-a ascuns, este mereu prezent cu mesaje de socializare și videoclipuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Că Putin s-a gândit că ar fi rezolvat totul „în câteva ore” este demonstrat și de faptul că articolele din presa de stat erau deja pregătite să sărbătorească victoria din 26 februarie, fapt care a reieşit din articole și analize publicate din greșeală; un detaliu care lasă de înţeles cât de distorsionată era viziunea asupra Ucrainei a fostului şef al KGB, care a modificat Constituția pentru a-și garanta președinția pe viață.

Chiar și forțele militare angajate până acum trădează acest gând: nu te poţi gândi să cucereşti o ţară de 40 de milioane de locuitori fără o armată impunătoare. „A crezut că poate juca din economie, însă a greșit”, subliniază Carrère, care se întreabă ce cred medicii despre comportamentul lui: „Este din ce în ce mai singur și mai obsedat de Covid. Masa aceea foarte lungă a fost o modalitate de a-l face pe Macron să se simtă inconfortabil, desigur, însă teama lui de virus este reală, paranoică. Parcă ar fi un alt bărbat”.

În acest sens, serviciile secrete americane consideră ca evaluarea „stării mentale” a lui Putin constituie o prioritate pentru a înțelege cum l-ar putea influența în deciziile sale privind Ucraina. După cum a informat CNN, experții au observat faptul că recent, comportamentul președintelui a devenit „din ce în ce mai imprevizibil, mai ciudat și mai irațional”. De aici și eforturile serviciilor americane în încercarea de a strânge mai multe informații pentru a înțelege cum a reacționat ţarul la răspunsul dur pe care l-a primit din partea Occidentului.