Evenimentul Zilei > Monden > Istoria trupei O-zone
Istoria trupei O-zone

Istoria trupei O-zone

Cum s-a vândut mega-hitul „Dragostea din tei” pe un meniu la McDonalds!

Dragostea din tei”, un cântec românesc care a invadat planeta. Interpreții lui au isterizat Europa în 2003 și s-au despărțit în plină glorie. Banii curgeau, marile case de discuri le trimiteau zilnic reprezentanți, dar Dan Bălan, Arsenie Todirașc și Radu Sîrbu au decis să-și vadă de drum, separat. Motivul, spun surse credibile, a fost o tranzacție din care a avut de câștigat doar Dan Bălan.

O lume întreagă a fredonat refrenul „May Ya Hee” (din melodia „Dragostea din tei”), piesa fiind remixată chiar și pe unul din hiturile de succes ale Rihannei, „Live your life”. Din păcate pentru Arsenie și Radu, doar Dan Bălan a încasat câștigurile de pe drepturile de autor. Din cauza unei „combinații” nefericite, desprinsă parcă dintrun film tragi-comic.

„Dan Bălan a vrut piesa și le-a propus celor doi să i-o cedeze. Atunci, eu am zis că o cedează în schimbul unui meniu la McDonalds. Și exact așa s-a întâmplat, niciunul din membri trupei nefiind conștienți de succesul pe care urma să-l aibă piesa. Dan Bălan este singurul care s-a îmbogățit, pentru că doar el a beneficiat de drepturile de autor. Mai mult, acesta a fost și motivul rupturii. Dan a preferat să țină milioanele de euro fără să împartă nimic cu ceilalți membri Ozone, deși așa ar fi fost corect din punct de vedere moral”, ne-a povestit sursa.

Dan Bălan a investit în propria carieră

Îmbătat de succesul cu „Dragostea din tei”, Bălan s-a mutat în SUA și și-a angajat producători de top: a lucrat cu Jack Joseph Puig, care a propulsat formații și artiști precum Sheryl Crow, No Doubt și The Rolling Stone. A reușit să scoată încă două hituri, „Chica Bomb” și „Crazy Loop – Ma ma ma”, ultima piesă fiind foarte asemănătoare piesei care a consacrat O-zone, dar din păcate acestea nu i-au adus saci de bani.

A fost nominalizat pentru un GRAMMY

Bălan a fost nominalizat în 2008 la premile Grammy ca și co-autor al megahitului Rihannei featuring T.I., „Live your life”.

Radu Sârbu: „Beneficiile financiare au fost și sunt, bineînțeles, mărul discordiei”

Radu Sârbu a mărturisit recent într- un interviu că rolul principal în despărțirea lor l-au avut banii: „Beneficiile financiare au fost și sunt, bineînțeles, mărul discordiei. Destrămarea trupei a venit pe nepregătite pentru mine și a fost foarte stresantă. (…) Am învățat că prietenii adevărați nu la scucces se cunosc, ci atunci când ai nevoie de ei. Am învățat că familia este cea care mereu îți este alături, indiferent de statut”, a declarat Radu, care acum deține un studio de înregistrări.

12 săptămâni pe locul 1 în Eurochart – cea mai bună performanță a unei piese românești

Dragostea din tei, cunoscută în lume și ca „Numa Numa” sau „Mai Ya hee”, a fost printre cele mai populare șlagăre din anul 2004 în toată Europa. Single-ul a ajuns pe locul 1 în Eurochart Hot 100, poziție pe care a stat 12 săptămâni, între iunie- septembrie 2004.