La presiunile lui Petru Groza, regele Mihai a fost  nevoit să semneze actul de abdicare, în urma unui șantaj făcut de delegația comunistă, care în cazul unui refuz al acestuia, aveapregătită pentru împușcarea imediată a 1.100 de tineri ce se aflau în închisori încă din 1945. Pentru a nu lăsa sânge în urma sa, regele Mihai a preferat să se retragă.

Astfel, acesta părăsește țara, fără a părăsi și interesul asupra evoluției României, rămânând solidar, chiar și în exil, cauzei naționale. 

În acest context,  regele Mihai a continuat să transmită mesaje cu ocazia Zilei Naționale din perioada sa, ziua de 10 Mai. Evident, mesajul ajungea la românii din țară doar prin intermediul radiourilor din Occident.

În 1949, mesajul venea din exil, iar Securitatea l-a preluat pentru analiză.

Mesajul regal 

O notă a arhivelor Securității, datată cu 11 iunie 1949, reproduce mesajul transmis de regele Mihai cu ocazia zilei de 10 mai

“ Români,

Sunt bucuros să mă adresez țării mele în această zi de 10 mai, zi în care de atâtea generații, națiunea română sărbătorește independența sa națională. În prezent, această sărbătoare a fost suprimată, dar ea trăiește totuși în inimile tuturor. 

Ca în toate clipele vieții mele, gândurile mele se îndreaptă spre voi și spre suferințele voastre și împreună cu voi sper că nu va trece mult și națiunea română va putea sărbători liber și după voia sa, ziua de 10 mai. 

Am satisfacția de a da astăzi aprobarea mea la formarea “Comitetului Român” care va consacra toate forțele sale luptei pentru eliberarea României.”