Nostalgicilor comunismului românesc și marxiștilor de școală nouă nu le-ar strica să învețe din greșelile trecutului. În numele „idealurilor nobile” ale comunismului s-au făcut crime greu de imaginat. Și nu numai „dușmanii poporului” au căzut victime acestor atrocități, ci și vechii tovarăși.
Istoria secretă a PCR. Numele lui Ștefan Foriș nu le spune, probabil, prea multe nici celor care regretă comunismul, nici progresiștilor. Totuși, el a fost secretar general (conducător) al Partidului Comunist Român în perioada 1940-1944. Pierderea funcției i-a adus și moartea. Acesta fiind asasinat de foștii săi tovarăși cu o barbarie fără seamăn.
Istoria secretă a PCR. Asasinarea secretarului general
Împrejurările morții lui Foriș au fost aflate în toate amănuntele abia după moartea lui Gheorghiu-Dej. Dornic să-i ponegrească memoria predecesorului său, Ceaușescu a ordonat o anchetă privind crimele acestuia. Și, slavă Domnului, erau multe de aflat.
Alain Delon e devastat! A murit cea mai importantă femeie din viața lui
Fostul coleg de lagăr al lui Dej, dar și al lui Ceaușescu, ofițerul NKVD Pantelimon Bodnarenko (devenit între timp Gheorghe Pintilie, Pantiușa pentru tovarășii apropiați) și-a descărcat sacul amintirilor. Nu avea niciun motiv să-i mai apere memoria lui Dej, care spre sfîrșitul vieții acționase deschis împotriva spionilor sovietici.
„Am găsit singur soluţia şi i-am spus lui Ghiţă ( Gheorghe Gheorghiu-Dej) că am terminat. Și m-a felicitat. Mi-a spus:«Bravo, bine că ai terminat. Dă-l în ... mă-sii». După aceea s-a făcut o masă mai mică. M-a întrebat încă o dată. Ai terminat? Bine că ai terminat şi tu şi noi”.
Omorât cu lovituri de rangă
“Soluția” găsită de Pantiușa a constat în asasinaea lui Foriș cu lovituri de rangă. Deși Pantiușa își asumă crima, se pare că nu el a făptuit-o. Șoferul său, Dumitru Neciu, a fost cel care a aplicat loviturile.
Iată ce povestește comisiei de anchetă șeful comunist Teohari Georgescu, care pe vremea odiosului asasinat era ministru de Interne. „Nu a putut fi omorât cu o singură lovitură şi a trebuit să-i dea mai multe lovituri. [...] Nu a fost împuşcat pe motivul ca să nu facă gălăgie “.
Fabulosul palat al lui Putin. Navalnîi îi dă lovitura Țarului
O altă anchetă, desfîșurată de această data la instigarea lui Dej împotriva rivalilor săi din grupul „Moscoviților” - Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, obținuse o altă mărturie interesantă în acest caz. Tot de la Teohari Georgescu.
„M-am dus la secretarul general al Partidului şi l-am întrebat: Ce facem cu Foriş, îl ţinem de mult, îl suprimăm? Faţă de propunerea mea, secretarul general al Partidului mi-a spus că este de acord să-l suprimăm. După aceea i-am căutat pe Vasile Luca şi Ana Pauker – i-am găsit împreună într-o cameră a lui Ana Pauker de la etajul I [...]. Amândoi au fost de acord”.