Frontul din Carpați, „școala vedetelor” celui de-al Doilea Război Mondial

Frontul din Carpați, „școala vedetelor” celui de-al Doilea Război Mondial; sursa foto: Wikipedia

Rommel, Averescu, Prezan, Antonescu, Tito, Mannerheim sau Lohr sunt doar câteva nume devenite între timp celebre, în Al Doilea Război Mondial sau după, dar care și-au făcut ucenicia într-ale armelor pe frontul din Carpați.

Războiul este acel eveniment istoric care duce la schimbarea vieților oamenilor. Mulți ofițeri combatanți din Marele Război aveau să ajungă șefi de state și de guverne, miniștri în perioada interbelică, ori șefi de stat sau fronturi în perioada celui de Al Doilea Război Mondial, ori în epoca postbelică.

Când auzi de nume ca Feldmareșalul Erwin Rommel (1891-1944), Mareșalul, Alexandru Averescu (1859-1938), Mareșalul Constantin Prezan (1861-1943), Mareșalul Ion Antonescu (1882-1946), Mareșalul Mareșalul Josip Broz Tito (1892-1980), Mareșalul Gustav Mannerheim (1867-1951), General-Colonelul Alexander Lohr (1885-1947), este surprinzător de crezut că pentru cariera lor ulterioară, Frontul din Carpați și Frontul Românesc al Primului Război Mondial au reprezentat un punct crucial care le-a marcat destinul care i-a dus în diferite poziții de top, în secolul XX.

Articolul de față nu urmărește să elogieze pe vreunul dintre ei, pentru că articolul se referă la faptul că toți aceștia, înainte să ocupe poziții de top au fost combatanți pe un front, Frontul de la Carpați până la Dunăre.

Feldmareșalul Erwin Rommel era locotenent în Primul Război Mondial când a venit pe Frontul din Carpați, în 1917. A ajus în Al Doilea Război Mondial Feldmareșal, a luptat în Africa și a construit Zidul Atlanticului, fiind supranumit Vulpea Deșertului.

Mareșalul finlandez Gustav Mannerheim, eroul independenței Finlandei și primul președinte al țării a comandat între 11 decembrie 1916 și 7 ianuarie 1917, Grupul Vrancea, pe teritoriul Românieim format din trupe românești și rusești.

Mareșalul de mai târziu Josip Broz Tito, liderul Iugoslaviei comuniste, în ianuarie 1915, s-a distins în Armata Austro-Ungariei pe Frontul din Galiția, drept cel mai tânăr subofițer cu gradul de sergent-major. Căzut prizonier la ruși, va intra în mișcarea comunistă, ajungând să conducă în Al Doilea Război Mondial, armata de partizani comuniști contra germanilor conduși într alții de Generalul-Colonel Alexander Lohr.

Generalul-colonel Alexander Lohr se născuse la Turnu Severin, din tată austriac și mamă rusoaică și făcuse studii militare în Austro-Ungaria, la Kosice și Viena. El luptă, ca și Tito, pe Frontul din Carpați și Galiția, în 1915, fiind rănit și detașat apoi în alte misiuni. Ministru al aviației în Austria interbelică, artizanul apărării aeriene a Austriei, al construcției bazelor aeriene austriece folosite și în zilele noastre. după Anschluss, devine unul din cei trei ofițeri austro-ungari deveninți generali în Germania nazistă.

Ca general în Luftwaffe, distruge Varșovia, Belgrad, atacă Odessa și, ulterior, din 1941 și până în 1945.  comandă militar frontul din Balcani (Grecia și Iugoslavia), fiind judecat și executat la Belgrad pentru crime de război.

Generalii Alexandru Averescu, Constantin Prezan și maiorul Ion Antonescu  sunt legați de eroicile bătălii de la Mărăști, Mărășești, Oituz din vara anului 1917. Primii doi devin mareșali în 1930, Antonescu în 1941.

Primii doi au îndeplinit înalte comandamente militare și politice în perioada interbelică (Averescu devine prim-ministru după Marea Unire, Prezam este în Primul Război Mondial Șeful Marelui Cartier General al Armatei Române, refuzând în perioada interbelică postul de Ministru de Război), Antonescu devenind dictator pro-german în cel de Al Doilea Război Mondial (a avut funcții în diplomația militară și portofolii ministeriale în perioada interbelică), fiind înlăturat prin Actul de la 23 August 1944, arestat apoi condamnat și executat în 1946 pentru crime de război.

Cum Alexander Lohr a avut un frate mai mare ofițer austro-ungar, apoi din 1918, ofițer superior în Armata Română (a murit în 1940, fiind cantonat la Dej, în confruntări cu horthyștii maghiari), nepoții lui de frate au fost ofițeri în Armata Română.

În Însemnările sale, Generalul Pantazi, Ministru de Război, rememorează întâlnirile pe care le-a avut cu Alexander Lohr, Mareșalul Antonescu pe Frontul de Est. Amintint de faptul că Lohr știa perfect românește și că nepoții lui serveau în Armata Română.

Studiind biografiile lor, vom afla lucruri interesante. Dar cel mai interesant de aflat este că, la un moment dat, toți acești ofițeri au luptat pe Frontul din Carpați și pe Frontul Românesc.