Israelul şi Turcia, la un pas de un acord în dosarul raidului asupra flotilei turce

Israelul şi Turcia, la un pas de un acord în dosarul raidului asupra flotilei turce

Israelul şi Turcia negociază termenii unui acord menit să pună capăt crizei declanşate în luna mai de un raid al armatei israeliene asupra unui convoi de vase turceşti care transportau ajutoare umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza, scrie ziarul Haaretz.

Cotidianul citat subliniază că statul evreu va achita, cel mai probabil, despăgubiri în valoare de câteva sute de mii de dolari familiilor celor nouă activişti turci ucişi în asaltul trupelor speciale ale marinei militare israeliene.

Tratative mai strânse se duc însă între cele două părţi în privinţa condiţiei stricte puse de executivul de la Ankara pentru relansarea relaţiilor dintre cele două foste aliate, şi anume prezentarea de către Israel de scuze oficiale pentru raidul din luna mai. Statul evreu a respins în repetate rânduri cererea Ankarei.

Potrivit Haaretz, premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit ieri cu mai mulţi consilieri pentru a discuta despre conţinutul unui memorandum care va sta la baza relansării relaţilor dintre Turcia şi Israelul după criza din mai.

Singurul dezacord care rămâne între cele două ţări este formularea exactă a scuzelor pe care Israelul urmează să le prezinte. Mai concret, Erdogan cere ca statul evreu să utilizeze cuvântul "scuze" în textul respectiv, în timp ce Israelul preferă mai degrabă cuvântul "regrete".

Nu se ştie dacă pentru moment Erdogan a avizat continuarea negocierilor, dar surse apropiate cabinetului său susţin că premierul urmează să aibă mai multe întâlniri zilele următoare pentru a finaliza dezbaterea privind modul în care Israelul îşi va prezenta scuzele.

Israelul refuză în continuare orice referire la cuvântul "scuze", la fel cum continuă să susţină că raidul din luna mai asupra grupului de nave turceşti a fost unul legitim. Guvernul de la Ierusalim şi-a exprimat însă regretul pentru moartea activiştilor turci. Potrivit cotidianului turc Huryet, Israelul preferă ca "regretele" sale să vizeze îndeosebi familiile celor nouă activişti şi nu guvernul de la Ankara.

Guvernul israelian mai are însă de rezolvat o problemă, şi anume opoziţia manifestată de ministrul de Externe Avigdor Lieberman faţă de acest acord cu Turcia. Lieberman este suţinut şi de vicepremierul Silvan Shalom care consideră că Israelul nu trebuie sub nicio formă să îşi prezinte scuze pentru operaţiunea din largul coastelor Fâşiei Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News