Israelul preia controlul asupra graniței de la Rafah și promite fermitate în negocierile cu Hamas, de la Cairo

Fâșia Gaza. Sursa foto: Arhiva EVZ

Benjamin Netanyahu consideră că Hamas a acceptat un acord "foarte departe de cerințele" israeliene doar pentru a opri operațiunea. Gruparea teroristă palestiniană insistă asupra faptului că nu va exista vreo încetare a focului dacă această acțiune militară va continua, scrie săptămânalul portughez Diário de Notícias care apare la Lisabona (Portugalia).

Netanyahu: Obiectivul este eliminarea Hamas

Hamasul a avertizat marți că nu va exista un acord de încetare a focului dacă operațiunea militară israeliană de la Rafah va continua, după ce primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, le-a cerut negociatorilor săi de la Cairo să rămână "fermi" în privinţa cerințelor lor. Acordul acceptat luni de gruparea teroristă era "foarte departe de cerințele" Israelului, care ieri a preluat controlul asupra părții palestiniene a graniței de la Rafah - cea mai importantă pentru intrarea ajutorului umanitar - reaprinzând îngrijorările comunității internaționale.

"Propunerea Hamasului de ieri [luni] avea drept scop torpilarea intrării forțelor noastre în Rafah", a afirmat Netanyahu într-o declarație video, difuzată cu puțin timp înainte ca negociatorii israelieni să reia dialogul la Cairo. "Acest lucru nu s-a întâmplat", a adăugat primul-ministru, susținând că obiectivul acestei operațiuni este eliminarea Hamasului, insistând asupra faptului că "presiunea militară" asupra grupării teroriste este "o condiție prealabilă pentru revenirea ostaticilor".

Netanyahu a insistat asupra ideii că textul acceptat luni de Hamas era "foarte departe de cerințele vitale ale Israelului", reiterând faptul că nu va permite ca gruparea teroristă să recupereze controlul asupra Fâșiei Gaza și să rămână la putere. "Israelul nu vă va permite să vă reabilitați capacitățile militare pentru a continua să acţionaţi pentru distrugerea noastră. Israelul nu poate accepta o propunere care să pună în pericol securitatea cetățenilor noștri și viitorul țării noastre", a menţionat acesta.

Puncte de dispută între Israel și Hamas

Potrivit BBC, care pretinde că citează un oficial israelian, există patru aspecte ale acordului acceptat de Hamas care sunt problematice pentru Israel. În primul rând, documentul vorbește despre sfârșitul războiului, mai degrabă decât despre ceea ce a fost numit drept "calm sustenabil". Apoi, pentru israelieni, eliberarea femeilor ostatice militare vine prea târziu în cadrul procesului - care va avea trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile.

În al treilea rând, documentul spune că, dacă Hamasul nu poate găsi 33 de ostatici vii care să fie eliberaţi în prima fază, 33 de cadavre pot fi predate mai întâi - lucru despre care oficialul a spus că este inacceptabil. În cele din urmă, acordul ar obliga Israelul să elibereze un număr de prizonieri palestinieni dintr-o listă furnizată de Hamas, fără nicio posibilitate de veto. "Times of Israel" spunea că documentul prevede și întoarcerea palestinienilor în nordul Fâșiei Gaza, fără control de securitate.

Tunelurile sunt un colac de salvare pentru Hamas

În fața acestui scenariu, Netanyahu le-a dat instrucţiuni negociatorilor israelieni să "rămînă fermi" în privinţa condițiilor lor, în timp ce militarii continuă operațiunea de la Rafah. O brigadă de tancuri israeliene a preluat controlul asupra părții palestiniene a graniței cu Egiptul, în ceea ce primul-ministru israelian spune că este "un pas foarte important" către distrugerea capacităților militare rămase ale Hamasului.

Casa Albă a declarat că operațiunea militară de lângă granița de la Rafah nu este invazia pe scară largă avută în vedere. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naționale, John Kirby, a precizat că Israelul a informat SUA asupra faptului că aceasta este "o operațiune de o dimensiune și durată limitată, menită să întrerupă capacitatea Hamasului de a trimite arme prin granița de la Rafah". Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului israelian, David Mercer, "sub acea infrastructură masivă de graniţă se află tuneluri subterane de contrabandă care sprijină și care sunt un colac de salvare pentru Hamas".

Acces umanitar

Dar, după ce a preluat controlul asupra graniței, Israelul a întrerupt și accesul lucrătorilor din cadrul agenţiilor umanitare. "Ni s-a spus că, deocamdată, nu va exista nicio trecere de personal sau de bunuri în nicio direcție", a declarat un purtător de cuvânt al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. "Pentru cât timp? Nu știu. Dar aceasta este situația actuală", a declarat Jens Laerke.

Închiderea graniței de la Rafah se adaugă celei de la punctul de trecere Kerem Shalom cu Israelul, care a fost închis după un atac petrecut la sfârşitul săptămânii împotriva trupelor israeliene. A fost atacată din nou ieri dimineață. Netanyahu, într-o convorbire telefonică cu președintele american, Joe Biden, luni, ar fi promis că va redeschide acest punct de trecere. Casa Albă consideră că transporturile de combustibil pot fi reluate acolo miercuri.

Biroul Forțelor de Apărare ale Israelului care coordonează distribuirea ajutorului în Gaza (COGAT) a mai arătat că cel puțin 60 de camioane cu ajutoare au intrat ieri prin Erez, în nordul enclavei. Cu toate acestea, existau informaţii conform cărora convoaiele umanitare erau ţinta unor atacuri din partea unor coloni israelieni. (Articol de Susana Salvador, jurnalistă) (Traducere Rador)