Evenimentul Zilei > Actualitate > Israelul nu mai crede în planurile lui Biden. Ne vom pregăti pentru un Iran dotat cu arme nucleare!
Israelul nu mai crede în planurile lui Biden. Ne vom pregăti pentru un Iran dotat cu arme nucleare!

Israelul nu mai crede în planurile lui Biden. Ne vom pregăti pentru un Iran dotat cu arme nucleare!

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a cerut miercuri Israelului să își intensifice pregătirile pentru posibilitatea ca Iranul să obțină arme nucleară.

„Împotriva celei mai mari amenințări – Iranul dotat cu o armă nucleară – nu avem altă opțiune decât să ne extindem forța, să ne bazăm în continuare pe capitalul nostru uman și să ne adaptăm capacitățile și planurile”, a spus Gantz la ceremonia de absolvire a studențiului Colegiul Național de Apărare.

Negocierile SUA-Iran, privite cu neîncredere de Israel

În ultimele luni, Statele Unite ale Americii și Iranul au negociat o revenire la acordul nuclear din 2015, dar aceste discuții nu au reușit până acum să se concretizeze într-o înțelegere. În aceste condiții, crește îngrijorarea că Teheranul va abandona complet acordul. Israelul susține că, deoarece nu face parte din acordul nuclear, este liber să acționeze așa cum consideră potrivit pentru a împiedica Iranul să obțină o bombă atomică.

În discursul său, Gantz a cerut guvernului să permită serviciilor de securitate ale țării să „mențină superioritatea militară, care asigură existența noastră în siguranță și apără pacea”.

Israelul se pregătește să atace facilitățile nucleare ale Iranului?

Observația pare să se refere la o știre a radiodifuzorului Kan, care afirmă că Forțele de Apărare Israeliene solicită guvernului o majorare puternică a bugetului; banii sunt destinați, în mare parte, pentru a pregăti lovituri aeriene menite sî împiedice Iranul să obțină arme nucleare.
„Toate aceste amenințări ne cer să accelerăm și să ne sporim pregătirea pentru a ne îndeplini misiunea ”, a spus Gantz.

Pericolul din Liban

Vorbind la același eveniment, premierul Naftali Bennett a avertizat asupra amenințărilor venite din Liban, o țară lovită de o criză financiară fără precedent.

„Libanul este pe punctul de a suferi un colaps, dacă nu cumva chiar în mijlocul acestui proces, ca orice țară pe care Iranul o ia în stăpânire „, a spus Bennett .
„Avem un dușman comun cu cetățenii Libanului: Iranul și Hezbollah”, a afirmat premierul, adăugând că, spre deosebire de libanezi, Israelul are capacitatea de a contracara aceste amenințări.
„Nu vom permite niciunei țări sau organizații teroriste să amenințe statul Israel, securitatea, suveranitatea sau poporul său”, a încheiat Bennett.
Afirmațiile premierului vin într-un moment în momentul în care Israelul își amintește cu durere de zbucnirea celui de-al doilea război din Liban (2006). E vorba de o campanie militară afectată de grave probleme atât la nivelul armatei, cât și al guvernului.

„Unele dintre aceste [probleme] le-am experimentat din interior, în calitate de comandant al unei unități de rezervă care opera în interiorul teritoriului inamic. Ca toată lumea, am văzut confuzia, neputința, lipsa ordinelor, a direcțiilor clare ”, a spus Bennett, care a dat asigurări că situația actuală e mult mai bună, scrie Times of Israel.