Israelul lansează un nou satelit spion, pe fondul tensiunilor politice

Satelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Israelul a lansat un nou satelit spion, primul pe care țara l-a trimis în spațiu în aproape trei ani, încercând să-și îmbunătățească capacitățile de apărare și să se pregătească pentru un posibil conflict cu Iranul.

O rachetă israeliană Shavit a lansat satelitul Ofek-13 în spațiu, plecând de la baza aeriană Palmachim de pe coasta Mediteranei, conform Ministerului israelian al Apărării. Ministerul a confirmat că satelitul a intrat pe orbită și a început să transmită date după finalizarea unei serii de inspecții. Ofek-13 mai trebuie să fie supus altor câteva inspecții înainte de a-și începe operațiunile „în viitorul apropiat”, a scris Ministerul Apărării.

Lansarea unui nou satelit spion

Satelitul israelian Ofek-13 este cel mai recent care s-a alăturat unei serii de sateliți de recunoaștere, primul care a fost lansat în 1988. Cel mai recent predecesor al său a fost Ofek-16 care a fost lansat în iulie 2020. Ministerul Apărării susține că Ofek-13 are cele mai avansate capacități ale întregii serii cu „observare radar și vor permite colectarea informațiilor în orice vreme și condiții de vizibilitate, sporind astfel informațiile strategice”, a declarat Boaz Levy, CEO al Israel Aerospace Industries.

Pe lângă noul satelit spion aflat pe orbită, Forțele Aeriene ale Israelului au anunțat că își vor crea propria unitate de apărare spațială numită „Administrația Spațială”. Israelul încearcă să-și intensifice capacitățile de apărare spațială pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari și face acest lucru pe măsură ce protestele antiguvernamentale răspândite zguduie țara. Lansarea satelitului a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile unul cu celălalt, Israelul simțindu-se deja amenințat de ambițiile nucleare ale Iranului. 

Vizita la Casa Albă

În același timp, mii de protestatari au ieșit în Tel Aviv și Ierusalim împotriva planului prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a revizui sistemul judiciar al țării. Procedând astfel, o Curte Supremă ar putea permite mai multe construcții în așezările israeliene din Cisiordania, punând palestinienii la un risc mai mare de violență și evacuare.

Eforturile lui Netanyahu de a slăbi Curtea Supremă israeliană au provocat chiar o consecință neobișnuită cu președintele american Joe Biden, care l-a îndemnat pe prim-ministrul israelian „să facă un compromis autentic”, adăugând că nu îl va invita pe Netanyahu la Casa Albă prea curând, potrivit Gizmodo.