Poliţia israeliană a amendat mii de persoane pentru încălcarea restricţiilor impuse pentru stăvilirea pandemiei și a făcut arestări, în contextul unei ample dezbateri cu privire la oportunitatea ridicării progresive a celui de-al doilea val de restricții.
În Israel are loc o dezbatere asupra ridicării precaute a măsurilor de urgenţă, informează duminică dpa. Pe lângă protestele antiguvernamentale.masive, au fost plasați în arest patru manifestanți.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld, a confirmat că poliţia a dat în jur de 10.000 de amenzi sâmbătă şi vineri, pentru diferite încălcări ale restricţiilor impuse în lockdown.
Dispar restricțiile? Premierul israelian Benjamin Netanyahu a demarat discuţiile asupra ridicării graduale a celui de-al doilea lockdown, duminică la miezul zilei, după 4 săptămâni de când acesta a fost introdus.
Din luna iulie, manifestanţii se reunesc în fiecare sâmbătă seară pentru a critica gestionarea economică şi sanitară a pandemiei de către guvernul condus de Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că este "corupt".
Alte 4 persoane au fost arestate în timpul unui protest anti-Netanyahu în Tel Aviv, sâmbătă, sub suspiciunea de atac asupra poliţiştilor şi vandalizare de proprietăţi.
Fără mască în sinagogi Poliţia a amendat mai multe mii de evrei ultraortodocşi care au sfidat distanţarea socială şi regulile privind portul măştii, celebrând Simhat Tora după lăsarea întunericului, sâmbătă.
De asemenea, poliţia a identificat şi amendat 4 pacienţi cu coronavirus la sinagoga din Ierusalim şi a oprit alţi câţiva lângă Tel Aviv.
În timp ce majoritatea evreilor ultraortodocşi din Israel respectă restricţiile, o minoritate le ignoră cu desăvârşire, chiar dacă numărul de contaminări este în creştere în comunităţile lor.
Duminică, Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că alte 900 de contaminări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, mult mai puţin decât recordul de 9.000 de infectări raportat săptămâna trecută, chiar dacă numărul de teste a fost de asemenea mult mai scăzut sâmbătă decât de obicei.
Cu peste 280.000 de cazuri confirmate şi mai mult de 1.900 de decese pentru o populaţie de 9 milioane de locuitori, Israelul este ţara cu rata săptămânală de infecţie cea mai ridicată din lume, un record deloc salutar.