Evenimentul Zilei > International > Parlamentul face scut în jurul lui Netanyahu. Inițiativă cu dedicație
Parlamentul face scut în jurul lui Netanyahu. Inițiativă cu dedicație

Parlamentul face scut în jurul lui Netanyahu. Inițiativă cu dedicație

Parlamentul israelian a respins miercuri un proiect de lege care urmărea să împiedice o persoană inculpată, precum prim-ministul Benjamin Netanyahu, să formeze un guvern - un vot revelator pentru tensiunile din fragila coaliție de guvernare.

„Deputații s-au opus, cu 53 de voturi la 37, proiectului de lege al șefului opoziției, Yair Lapid, care urmărea să-l descalifice pe dl Netanyahu, inculpat pentru corupție într-o serie de dosare, în caz de noi alegeri.

Dar partidul centrist Albastru-Alb al lui Benny Gantz, care s-a aliat în mai cu partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu pentru a forma un guvern de uniune, nu a luat parte la vot.

Opoziția a făcut apel la trupele dlui Gantz, care a făcut din probitate calul său de bătălie politică, să voteze pentru acest proiect. Un deputat al Likud, Mikli Zohar, a afirmat la rândul lui luni că “dacă Albastru-Alb votează pentru această lege, vor avea loc alegeri”.

“Poziția noastră fundamentală pe acest subiect nu s-a schimbat (…) dar a vota această lege acum este pur și simplu o tentativă de a destabiliza tot sistemul politic”, a arătat partidul Albastru Alb, înaintea votului de miercuri.

Refuzul partidului centrist să susțină legea opoziției permite să se evite dizolvarea imediată a Parlamentului, dar nu rezolvă criza din jurul votării bugetului, principala piedică în relațiile dintre dnii Netanyahu și Gantz.

Dl Gantz cere ca bugetul să fie adoptat pe doi ani pentru a asigura o stabilitate a guvernului, după cum stipulează acordul de coaliție, în timp ce Benjamin Netanyahu dorește un buget pe un an, argumentând că epidemia de coronavirus împiedică previziunea pe termen mai lung.

Bugetul trebuie votat până pe 25 august, altfel se poate ajunge la dizolvarea Camerei. Confruntați cu impasul, deputații au votat miercuri în prima lectură un proiect de lege pentru a amâna acest termen cu 100 de zile, fără a rezolva totuși pe fond diferendul dintre dnii Netanyahu și Gantz.