Dezbatere în Israel privind recunoaşterea genocidului armean

Dezbatere în Israel privind recunoaşterea genocidului armean

O comisie parlamentară israeliană a dezbătut astăzi o propunere privind recunoaşterea genocidului armean, deşi ministerul de Externe de la Ierusalim avertizase ferm că o astfel de măsură ce ar putea agrava relaţiile deja tensionate cu Turcia, scrie ziarul Haaretz.

Membrii comisiei de Educaţie a discutat un proiect de lege ce ar urma să facă din 24 aprilie, data debutului execuţiilor în masă ale armenilor în 1915, o zi de comemorare a "masacrului poporului armean".

Knessetul a respins deja o propunere similară în 2007, pe vremea când Israelul şi Turcia întreţineau relaţii strânse. Însă acestea s-au tensionat după ce marina israeliană a omorât nouă turci în mai 2010 în timpul interceptării unei flotile care încerca să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza. În octombrie, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara şi şi-a întrerupt contractele militare şi de apărare cu Israelul.

Mai mulţi membri ai comisiei au susţinut deschis iniţiativa, subliniind că Israelul, ca ţară a evreilor care au cunoscut tragedia Holocaustului, are datoria istorică de a recunoaşte genocidul prin care au trecut alte popoare. Un oficial din ministerul de Externe a avertizat în privinţa consecinţelor unei astfel de decizii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Relaţiile noastre cu Turcia sunt foarte fragile şi sensibile acum şi nu putem depăşi măsura. Trebuie să abordăm acest subiect cu înţelepeciune. O astfel de măsură ar putea avea consecinţe foarte grave din punct de vedere strategic", a avertizat acesta.

'Timp de mai mulţi ani, guvernul israelian a refuzat să recunoască genocidul din motive cinice, strategice şi economice, legate de relaţiile sale cu Turcia", a explicat cu regret Zahava Gal-On, o deputată a partidului de stânga Meretz care sprijină propunerea de lege, citată de AFP. Masacrarea a sute de mii de armeni în 1915 - 1,5 milioane potrivit armenilor - a fost recunoscută în 1985 drept genocid de către ONU, însă Turcia respinge în mod ferm această calificare, vorbind despre omoruri în lupte şi în timpul deportărilor, dar nu şi despre o dorinţă de exterminare.