Israelul anunță lansarea unui vaccin propriu! Când va fi disponibilă prima serie de teste
- Andreea Vlad
- 11 octombrie 2020, 23:02
Cercetătorii din Israel anunță lansarea primului vaccin anti-coronavirus producție proprie. În curând va demara faza de testare a acestuia, precum și o serie de tratamente pe bază de anticorpi destinate pacienților.
Institutul de Cercetare Biologică din Israel (IBR) a anunțat că a finalizat etapa de dezvoltare și este gata să înceapă faza de testare a vaccinului anti-coronavirus, precum și o serie de tratamente pe bază de anticorpi pe pacienți.
Anunțul a urmat declarației ministrului Apărări Benny Gantz, potrivit căruia țara este pregătită să înceapă testările clinice pe subiecți umani din 21 octombrie, și mai așteaptă doar avizul Comitetului Helsinki pentru a demara programul.
Procesul de testare a vaccinului are 3 faze, dintre care prima include un test de siguranță prin vaccinarea a 100 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani.
A doua fază a procesului, care ar putea demara în octombrie, va măsura siguranța și eficacitatea vaccinului pe o mie de persoane. Dacă prima și a doua fază de testare se vor dovedi viabile, a treia fază va include vaccinarea unui număr de 30.000 de voluntari și s-ar putea desfășura în ianuarie sau februarie 2021.
Tratamentul cu anticorpi, patentat
Institutul de Cercetare Biologică, cu sediul în Ness Ziona (centrul țării), a mai precizat că etapa de dezvoltare a anticorpilor este pregătită pentru tratamentul pacienților cu coronavirus și a fost patentată de institut.
Experții în sănătate au explicat că Israelul nu are capacitatea de a produce anticorpi la scară industrială, așadar sunt în derulare negocieri cu o companie străină care are expertiză în domeniu.
Potrivit estimărilor profesioniștilor, cel puțin o mie de doze de anticorpi vor fi gata până în primul trimestru al anului viitor.
Într-o etapă ulterioară, mai precis la finalul testelor cIinice, IBR va determina doza optimă pentru vaccin printr-un proces de vaccinare a angajaților din ONG-uri, spitale, voluntari și laboratoare medicale, aflați în prima linie a strategiei de stopare a pandemiei.
La nivelul Europei, pe 7 octombrie, Comisia Europeană a aprobat un contract cu compania farmaceutică Janssen pentru 200 de milioane de doze de vaccin. De asemenea, statele membre vor avea posibilitatea de a achiziționa încă 200 de milioane de doze. Vaccinul candidat se află deja în faza III a studiilor clinice. De asemenea, Comisia a semnat un un acord cu Gilead pentru furnizarea a până la 500 000 de tratamente cu Remdesivir, acesta fiind singurul medicament care dispune în această fază de o autorizație de introducere condiționată pe piața UE.
Sursa: JPost