Israelul anunță lansarea testelor clinice la un vaccin oral Covid. Ar putea fi salvarea țărilor sărace

sursa: arhivă EVZ

Dilema celei de-a treia doze de vaccin Covid a inflamat mapamondul. În vreme ce țările mai sărace se luptă să obțină vaccinul, jucătorii pharma susțin că o nouă pilulă anti-Covid ar putea fi soluția grație unei logistici simplificate.

Un vaccin oral împotriva Covid-19 urmează să intre în etapa testelor clinice în Israel, iar compania care îl dezvoltă speră să furnizeze vaccinuri în țările care se luptă să îl obțină din cauza infrastructurii limitate.

Oramed Pharmaceuticals a creat o versiune mono-doză a unui viitor vaccin dezvoltat de către compania indiană Premas Biotech. În luna martie Oramed anunțase că a reușit să genereze anticorpi la porci. Compania speră că pilula sa va fi potrivită pentru o vaccinare inițială simplă, căci va avea nevoie să fie depozitată la temperaturi joase. Astfel se elimină nevoia de personal profesionist pentru administrarea injecțiilor.

Această inițiativă ar putea reprezenta o "schimbare a jocului" în țări ca India, unde numai 5% din populație e vaccinată, a declarat Nadav Kidron, CEO al Oramed. Acesta anticipează că tehnologia poate sprijini furnizorii de servicii medicale care se confruntă cu problema dozelor suplimentare de vaccin, o variantă tot mai discutată în cazul proliferării variantei Delta în unele țări.

Pilula este foarte robustă în fața noilor mutații

Oficialul consideră că această formula este deosebit de robustă în fața noilor mutații Covid. Israelul a început deja administrarea unei a treia doze, iar oficialii din sănătate din multe părți ale globului iau în calcul posibilitatea unei a treia doze la nivel global. Totuși există o ipoteză în creștere, în cercurile medicale, potrivit căreia nu este nevoie ca a treia doză să aibă aceeași formulă de vaccin ca dozele inițiale, întrucât pot exista beneficii și în cazul unei abordări mixte a vaccinurilor.

Nadav Kiron a mai precizat că vaccinul oral al companiei sale nu se bazează pe un lanț de aprovizionare cu temperaturi foarte joase, spre deosebire de alte vaccinuri similare, ceea ce poate fi un real ajutor pentru țările mai sărace. Oramed a primit aprobarea Tel Aviv Sourasky Medical Center pentru a demara testarea clinică asupra a 24 de voluntari nevaccinați și va monitoriza dacă pilula cu rol de vaccin va  declanșa generarea de anticorpi la aceștia.

Potrivit lui Nadav Kidron, vaccinul țintește 3 proteine de la suprafața virusului SARS-CoV-2 care nu sunt predispuse la mutații, în vreme ce alte produse similare țintesc doar unul. Este cheia care explică de ce pilula va oferi rezistență în fața unor noi mutații,relatează TimesofIsrael.