Evenimentul Zilei > International > Israelul a descoperit o grupare de spionaj condusă de Iran. Femeile erau obligate să se împrietenească cu politicienii israelieni
Israelul a descoperit o grupare de spionaj condusă de Iran. Femeile erau obligate să se împrietenească cu politicienii israelieni

Israelul a descoperit o grupare de spionaj condusă de Iran. Femeile erau obligate să se împrietenească cu politicienii israelieni

Autoritățile din Israel tocmai au devoalat un grup de spioni ai Iranului, care era compus numai din femei de vârstă mijlocie. Agenția de Securitate din Israel, cunoscută sub numele de Shin Bet, a declarat că a arestat patru femei, toate având origine iraniană, care au fost acuzate de spionaj împotriva statului Israel.

Fotografierea ambasadei Statelor Unite și a centrelor comerciale

Shin Bet a descris cazul ca fiind „grav” și ca făcând parte dintr-un plan mai amplu al Iranului, de a construi o rețea de spionaj în interiorul statului Israel. Potrivit știrilor, femeile au fost recrutate prin intermediul platformei de socializare Facebook de un utilizator care folosea numele Rambod Namdar.

Namdar a pretins că este un bărbat care trăiește în Iran. După recrutarea femeilor, Namdar a devenit un fel de conducător al acestora, oferindu-le sume constante în schimbul fotografierii siturilor militare secrete, dar și a clădirilor guvernamentale. Potrivit Shin Bet, acestea includeau clădirile Ministerului de Interne și ale Ministerului Bunăstării și Afacerilor Sociale. De asemenea, femeilor li s-ar fi cerut să facă fotografii ambasadei Statelor Unite, precum și centrelor comerciale.

Cel puțin două dintre femei au fost rugate să se împrietenească cu politicienii israelieni și oficialii guvernamentali, potrivit Shin Bet. De asemenea, agenția susține că femeilor li s-a cerut să-și convingă fiii să-și îndeplinească serviciul militar obligatoriu alăturându-se unităților de informații militare. Într-un caz, conform rechizitoriului, fiul uneia dintre femei a servit într-un post de informații din armata israeliană, ceea ce i-a permis mamei sale să transmită o serie de documente militare responsabilului ei iranian.

Rapoartele din presa israeliană și BBC menționează că Namdar a comunicat cu cele patru femei timp „de câțiva ani” folosind serviciul de mesagerie criptată WhatsApp. WhatsApp este deținut de Meta, aceeași companie care deține Facebook și Instagram, potrivit Intel News.