Evenimentul Zilei > International > Iran contra SUA! Avertisment teribil în Orientul Mijlociu: „Atacuri asupra tuturor bazelor.″
Iran contra SUA! Avertisment teribil în Orientul Mijlociu: „Atacuri asupra tuturor bazelor.″

Iran contra SUA! Avertisment teribil în Orientul Mijlociu: „Atacuri asupra tuturor bazelor.″

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice a organizat marți exerciții militare ample în sudul țării, context în care Gholam Ali Rashid, şeful Comandamentului central al armatei iraniene, a avertizat că SUA trebuie să tempereze Israelul. În caz contrar, el a precizat că riposta va include „atacuri devastatoare asupra tuturor bazelor″.

În cadrul exercițiilor amintite, au fost lansate rachete de croazieră pe fondul tensiunilor cu Occidentul, din cauza activităţilor nucleare. Unităţile Gărzilor Revoluționare Islamice au lansat cel puţin cinci rachete de croazieră.

De asemenea, au fost testate și dronele de atac. Totodată, au fost simulate misiuni de contracarare a atacurilor asupra coastelor Iranului, de la frontiera cu Irakul până la Strâmtoarea Hormuz.

În acest context, generalul Ali Reza Tangsiri, comandantul Forţelor Navale, a declarat: „Este vorba de un mesaj pentru securitate, pace şi prietenie adresat naţiunilor regionale.″

Planurile Israelului sunt clare

Associated Press a relatat că exerciţiile militare ar fi început luni, în contextul impasului apărut în negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015.

În prim-plan apar cererile Israelului, ai cărui oficiali au avertizat că ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene pentru a împiedica Teheranul să fabrice arme atomice.

foto: commons.wikimedia.org – exercițiu militar iranian

De cealaltă parte, iranienii au răspuns că vor riposta în forță în cazul unui astfel de scenario. „Orice atac israelian va trebui să fie aprobat şi susţinut de Statele Unite″, a spus luni Gholam Ali Rashid.

În plus, şeful Comandamentului central al armatei iraniene a completat: „Riposta Iranului va consta în atacuri devastatoare asupra tuturor bazelor, centrelor militare şi zonelor utilizate pentru agresiune.″

Negocierile cu Iran au intrat în impas

Negocierile dintre Iran şi marile puteri au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie, la Viena. La acea vreme, Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 prin anularea sancţiunilor impuse de SUA.

În replica, Guvernul Israelului a cerut comunităţii internaţionale să nu accepte relaxarea măsurilor de sancţionare a Iranului: „Un Iran dotat cu arme nucleare va atrage tot Orientul Mijlociu într-o cursă a înarmării atomice. Ne vom găsi într-un nou Război Rece, dar, de data aceasta, bomba va fi în mâinile unor fanatici religioşi implicaţi în activităţi teroriste.

Comunitatea internaţională trebuie să prevină acest lucru prin sancţiuni mai dure, printr-o monitorizare mai atentă şi prin purtarea tuturor negocierilor de pe o poziţie de forţă″, a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.