Israelienii de la Black Cube nu au muncit în folosul comunității, pentru că nu a ajuns hârtia de la Tribunal

Israelienii de la Black Cube nu au muncit în folosul comunității, pentru că nu a ajuns hârtia de la Tribunal

Ron Weiner si David Geclowicz nu pot executa pedeapsa de 60 de zile de muncă în folosul comunității, pentru că la organele specializate din primării nu a ajuns extrasul din sentința din 25 ianuarie

Cei doi israelieni, angajați ai firmei Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, au fost condamnați, în 26 ianuarie anul acesta, definitiv de Curtea de Apel București la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare și timp de trei luni ar fi trebuit să se prezinte la Serviciul de Probațiune și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Conform deciziei judecătorilor, munca ar fi trebuit să fie prestată în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DASPC) Sector 4 București (activități de întreținere, gospodărie și recondiționare mobilier) sau în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare București (dezasamblare și sortare a componentelor electronice și electrice). Evenimentul Zilei s-a intersat la cele două instuituții dacă ei au executat pedeapsa dispusă de instanță.

DIICOT spune că nu era treaba sa

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnaliștii Evz au mers pe firul lucrurilor și, întrebând la DIICOT, au aflat că nu era treaba anchetatorilor, după ce instanța s-a pronunțat definitiv. „Instanța trebuia să fie cea care sesizează după ce decizia rămâne definitivă. Noi nu suntem în măsură să înștiințăm despre astfel de lucruri instituțiile statului”, a explicat purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Instanța și-a făcut datoria

Pe de altă parte, conform președintei Tribunalului București, judecător Laura Andrei, adresa prin care Serviciul de Probațiune și DASPC Sector 4 au fost înștiințate a fost trimisă la câteva ore după ce Tribunalul, prima instanță care a judecat cauza, a primit decizia definitivă de la Curtea de Apel. „Noi am trimis la câteva ore adresa necesară spre înștiințarea celor două Direcții”, a spus magistratul Laura Andrei. Dar, stupoare, printr-un răspuns oficial, DGASPC Sector 4 ne-a răspuns că nu a primit nimic în legătură cu munca în folosul comunității pe care ar trebui să o presteze Ron Weiner și David Geclowicz. Întrebată de ce nu a ajuns informarea, directoarea, Mihaela Ungureanu, a explicat că nu ştie şi că probabil este pe circuit. „Cert este că la noi nu a ajuns şi credeţi-mă ştiu, că nu avem multe asemenea cazuri. Cei doi nu figurează la noi”. Răspunzând întrebărilor noastre, directoarea Mihaela Ungureanu ne-a precizat: „Biroul de executări trebuie să facă o informare, nu să vină decizia sau motivarea judecătorilor. El ne informează că o persoană are de ispășit anumite ore în folosul comunității. După ce vine informarea de la instanță, se stabilește unde și ce program are persoana care are de ispășit pedeapsa”.

Cine este firma care o urmărea pe șefa DNA?

Având sucursale în Londra și Paris, Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice și de intelligence. Și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri. Meir Dagan, fostul șef al Mossad între anii 2002 și 2011, a fost președintele de onoare al firmei.

Motivele arestării lui Daniel Dragomir în operațiunea „Tornado”

Tribunalul Bucureşti a decis, în 14 septembrie 2016, arestarea preventivă a fostului angajat SRI Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei doi israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fostul ofițer SRI a fost pus în libertate la sfârșitul anului trecut. Procurorii DIICOT anunțau în toamnă că l-au reţinut pe Dragomir, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date.