Evenimentul Zilei > Actualitate > Israel: „ISIS este o amenințare mare, dar Iranul e și mai și!”
Israel: „ISIS este o amenințare mare, dar Iranul e și mai și!”

Israel: „ISIS este o amenințare mare, dar Iranul e și mai și!”

În Israel există un consens că Iranul cu milițiile sale Hezbollah reprezintă cea mai mare amenințare, urmate de Hamas și abia pe locul trei de ISIS.

Această declarație a fost făcută de doi diplomați israelieni în fața unui grup de reporteri turci aflați în vizită la Ierusalim, scrie cotidianul turc Hurriyet.

Luptătorii Statului Islamic se află la frontierele Israelului, în Sinai și pe înălțimile Golan și nu va dispărea prea curând „mai ales pentru că are rădăcini politice dar și din lipsa unei strategii a coaliției internaționale conduse de Statele Unite împotriva grupării jihadiste”.

Indicând lipsa de apetit a Israelului pentru a deschide un front împotriva ISIS, diplomații au afirmat: „Nu Israelul va reoriganiza Orientul Mijlociu, și au declarat că „prioritățile țărilor din Golf s-au tot schimbat”.

Deși ISIS este mai puternică din punct de vedere militar decât talibanii, „Iranul este o problemă și mai mare, cu trei componente: proiectul nuclear militar, sprijinul masiv pentru terorism și impactul asupra stabilității regionale”, a declarat al doilea diplomat, subliniind anvergura Iranului în regiune. El a adăugat:

„În acest condiții, amenințările reprezentate de o organizație teroristă ca ISIS și o țară mare cum este Iranul nu sunt comparabile pentru noi. Iranul este o amenințare mai mare ca ISIS.”