Islamabadul colaborează cu anchetatorii indieni

Islamabadul colaborează cu anchetatorii indieni

Şeful serviciilor pakistaneze de securitate se va deplasa în India pentru a ajuta autorităţile locale să ancheteze împrejurările în care s-au produs atacurile sângeroase de miercuri seară, din Mumbai, a anunţat ieri un purtător de cuvânt al guvernului de la Islamabad.

Vizita oficialului pakistanez vine pe fondul tensionării relaţiilor dintre cele două puteri nucleare rivale, după ce premierul indian a acuzat „elemente“ de pe teritoriul statului vecin de orchestrarea atentatelor din centrul financiar al Indiei, scrie AFP.

Generalul Ahmed Shuja Pasha, şeful serviciilor pakistaneze de securitate (ISI), va prezenta oficialilor indieni din domeniul securităţii informaţiile de care dispune Islamabadul privind autorii atacurilor de la Mumbai. Vizita generalului a fost perfectată la cererea premierului indian, Manmohan Singh, a declarat Zahid Bashir, purtătorul de cuvânt al premierului pakistanez, Yusuf Raza Gilani. Demersul este unul cu totul inedit în relaţiile dintre cele două state vecine, care s-au înfruntat până acum în trei războaie, începând din 1947, şi care se acuză în mod regulat de tentative de destabilizare a situaţiei interne.

Militanţi antrenaţi în Afganistan Ministrul indian de externe, Pranab Mukherjee, a declarat ieri că „elemente“ din Pakistan sunt responsabile pentru atacurile de la Mumbai, subliniind că probele care susţin aceste acuzaţii „nu pot fi divulgate momentan“. Şeful guvernului de la New Delhi ameninţase, joi, „statele vecine“ cu represalii dacă acestea continuă să adăpostească autori ai atentatelor comise pe teritoriul Indiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciile indiene de informaţii suspectează că gruparea care a revendicat atacurile simultane de la Mumbai, Mujahedinii din Deccan, este doar un paravan pentru o altă organizaţie teroristă, Lashkar a-Tayeb (Armata credincioşilor), înfiinţată în 1989 de ISI.

Potrivit cotidianului israelian „Haaretz“, suspiciunea autorităţilor indiene este alimentată de declaraţiile făcute de cei nouă suspecţi arestaţi după atacurile de miercuri. Aceştia au dezvăluit că atacurile au fost comise de 60-70 de militanţi islamişti, dintre care unii au ajuns în oraşul indian cu bărci pescăreşti. Membrii grupării Lashkar a-Tayeb s-au antrenat în taberele al-Qaida din Afganistan, adaugă publicaţia citată.

MĂRTURII

Grenade înainte de cină

Aflaţi în continuare în stare de şoc, primii cetăţeni francezi repatriaţi ieri din Mumbai au relatat, pe Aeroportul Roissy, din Paris, despre schimburi de focuri, explozii şi scene de război şi panică, relatează AFP. „Ne pregăteam să luăm masa când atenţia ne-a fost atrasă de mai mulţi tineri care au sosit având pe umeri rucsacuri enorme, din care au scos armele. Au lansat trei grenade şi au început să tragă cu pistoalele mitralieră în tot ce mişcă“, a povestit Johana, o tânără de 24 de ani care se afla miercuri seară în restaurantul Leopold, din cartierul turistic Coloba. Cazat la Hotelul Taj Mahal, Gilles Andrier, directorul unei companii eveţiene, lua masa într-un restaurant din cel de-al doilea hotel atacat, Oberoi. „Din fericire, ne aflam într-o parte a hotelului în care teroriştii nu au venit să caute. Ne-am refugiat în birouri, unde am petrecut noaptea“, povesteşte acesta. (Vasile Decu) AMINTIRI DIN 2006   Băsescu, la Hotelul Taj

Printre cei care au trecut, în urmă cu doi ani, prin Hotelul Taj Mahal din Mumbai, ţinta atacurilor de săptămâna aceasta, a fost şi preşedintele Traian Băsescu, însoţit la acea vreme de Theodor Stolojan, Mihai-Răzvan Ungureanu, Codrut Şereş şi Zsolt Nagy. Şeful statului a stat câteva ore la hotelul de lux din capitala financiară a Indiei pe 24 octombrie 2006, încercând să convingă milionarii din zonă să investească în România. „Eu sunt un utilizator al internetului, dar nu un pirat“, le explica la acea vreme Băsescu investitorilor indieni interesaţi de domeniul IT, dar îngrijoraţi de pirateria software din România. Şeful statului prezicea atunci „o evoluţie spectaculoasă“ a României după intrarea în UE, promitea curse aeriene directe Bucureşti-New Delhi şi o relaxare a regimului de primire a vizelor pentru investitorii din India. (Anca Simina)

CITIŢI ŞI :  Noul jihadism - din Irak în toată lumea Ziua vânătorii de terorişti