ISIS se află sub focul concertat al Statelor Unite și aliaților săi occidentali, dar și al forțelor ruse, turce, siriene, irakiene, iraniene kurde și ale Hezbollah. Cât de aproape este înfrângerea?
Pe 13 august anul acesta, orașul Manbij din nordul Siriei a fost eliberat din mâinile ISIS. După ce a fost alungat și ultimul jihadist, orașul a erupt: bărbații au ieșit pe străzi tăindu-și unul altuia bărbile, femeile au aruncat vălurile care le acopereau fețele și le-au dat foc; câte o bătrână își aprindea râzând o țigară.
Înainte, toate acestea erau interzise de ocupantul ISIS.
Teroriștii au mai pierdut și alte orașe, cum ar fi Kobane, Al-Qaryatain, Tikrit sau Fallujah. Însă cât teritoriu au pierdut în total? Grupul IHS, specializat în consultanța de risc, a realizat mai multe hărți care indică regiunile controlate în prezent de ISIS. Experții susțin că mărimea teritoriului controlat de ISIS depinde de felul în care sunt făcute măsurătorile.
Analistul principal Firas Abi Ali, citat de BBC afirmă:
„Dacă este inclus și deșertul, atunci a pierdut circa jumătate din cât controla cu câțiva ani în urmă.”
Însă este mai semnificativă o trecere în revistă a orașelor pierdute. Pierzând localități precum Manbij, a pierdut accesul la frontiera cu Turcia, ceea ce însemna recruți noi și aprovizionare cu arme și muniție.
Pierderea orașelor înseamnă și pierderi de bani.
Același Firas Abi Ali spune:
„Când controlezi teritorii și populație, ai acces la câștiguri. Poți extorca populația. Pierderea de teritorii înseamnă mai puțini bani disponibili.”
Expertul estimează că ISIS și-a pierdut circa o treime din capacitatea de a produce bani și prezice că gruparea va fi înfrântă militar în 2017.
Întrebarea crucială este dacă ISIS poate cuceri înapoi unele dintre orașele pierdute. Orașul natal din Siria al lui Hassan Hassan a fost cucerit de ISIS în urmă cu câțiva ani, iar acesta este acum analist la Tahrir Institute din Washington.
În ultimii ani, el a dialogat regulat online cu luptători ISIS și spune că a observat ceva nou:
„În mod clar, sunt îngrijorați. Se vede imediat că mulți și-au pierdut moralul și zelul pe care îl aveau în 2014, când au venit și când califatul se afla în expansiune.”
Acum, califatul se restrânge, mii de războinici fug. Împreună cu cei uciși în lupte, Hassan Hassan estimează că ISIS a pierdut jumătate din cei care luptau odată sub steagul negru.
Apoi, mai sunt și cei care nu au luptat pentru ISIS, însă au sprijinit sau măcar au tolerat gruparea – nu foarte mulți, însă suficienți pentru a facilita ISIS cucerirea mai multor orașe. Și acest aspect se schimbă acum.
„Oamenii din Siria și Irak nu au înțeles de la început. Dar înțeleg azi. Oamenii nu mai vorbesc acum despre ISIS așa cum vorbeau în 2014.”
ISIS însăși pare să-și accepte noua poziție, mai slabă. În publicația sa, Dabiq, se vorbește astăzi despre retragere.
Hassan Hassan spune:
„Au început să-și pregătească psihologic războinicii pentru retragerea în deșert. Ei prezintă înregistrări video cu membri ISIS luptând în pustiu, iar aceste filme sunt noi.”
Se pune de asemenea și întrebarea despre măsura în care aceste pierderi de teritorii, oameni și bani afectează capacitatea ISIS de a lansa atacuri.
Seth Jones, director la International Security an Defense Policy Center dn cadrul think tank-ului Rand Corporation, a studiat documente descoperite de forțele americane și irakiene în Siria și Irak.
„Statul Islamic se transformă dintr-o organizație care controla teritorii vaste într-o grupare teroristă care lovește anumite ținte.”
În 2014, declară Jones pentru BBC, în fiecare lună se derulau între 150 și 200 de atacuri. În anumite luni din 2016, au fost aproape 400 de atacuri.
„Încearcă să-i încurajeze pe oamenii care cred că organizația se află în declin să lupte în continuare. Să demonstreze că încă există și îi lovesc pe necredincioși.”
Alte documente, adaugă Jones, arată că grupul dorește să atace acele țări implicate în operațiuni împotriva sa, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie sau Australia. Însă cu finanțare redusă, aceste misiuni vor fi dificile.
Din ce în ce mai mult, ISIS contează pe convingerea unor oameni de a realiza atacuri în numele său, ceea ce înseamnă că liderii săi nu mai pot pune la cale acțiuni complexe. ISIS se ramifică și în Nigeria, Afganistan, Arabia Saudită, Algeria sau Egipt, însă și acolo se confruntă cu o contraofensivă.
Întrebarea se impune de la sine: câtă vreme va mai putea ISIS să inspire atacuri și să-și răspândească ideologia?
Din nou Seth Jones:
„În viitor, aceste atacuri se vor rări, pe măsură ce gruparea va continua să înregistreze pierderi. Nu este clar când va fi aceasta. Nu cred că acum, dar este cu siguranță posibil pe termen scurt și mediu.”
Numeroși observatori apreciază că este o chestiune de timp până când ISIS își va pierde fiefurile: Mosul în Irak și Raqqa în Siria. Dacă acest lucru se va întâmpla, ce consecințe va avea?
Fawaz Gerges, autorul cărții ISIS: A History, afirmă:
„Deși teritoriul califatului din Irak și Siria se destramă, aceasta nu înseamnă sfârșitul mișcării.”
Chiar dacă ISIS împărtășește aceeași ideologie cu alte grupări islamiste, ca Al-Qaida, se deosebește de ele în ceea ce privește un element fundamental: nu doar a vorbit despre un califat, ci a cucerit orașe și a declarat unul. Făcând acest lucru, spune Fawaz Gerges, a impulsionat jihadismul mondial.
„Modelul califatului va bântui imaginația jihadiștilor mulți ani de-acum încolo.”
Care este așadar viitorul ISIS?
Acum un an, nimeni nu prezicea că ISIS va înregistra pierderi atât de mari într-un timp atât de scurt. Și pe măsură ce în lunile următoare va pierde mai multe teritorii, va pierde și mai mulți luptători.
La urma urmei, ce este Statul Islamic fără un stat?
Este ISIS terminat? Da, își va pierde califatul. Însă atunci va începe insurgența.