Armata americană a luat „șpagă” de la ISIS? Turcii și sirienii îi acuză pe americani că au primit 50 de tone de aur ca să-i lase pe șefii islamiștilor să scape

Armata americană a luat „șpagă” de la ISIS? Turcii și sirienii îi acuză pe americani că au primit 50 de tone de aur ca să-i lase pe șefii islamiștilor să scape

Acuzații teribile la adresa Statelor Unite ale Americii vin din partea agenție siriene de presă SANA, care susține politica lui Bashar al Assad, dar și din presa turcă semi-oficială, care este declarat împotriva președintelui sirian. Potrivit acestor informații, militarii americani i-ar fi pus pe ultimii luptători ai Statului Islamic să aleagă- comoara Califatului sau viața. Potrivit rapoartelor agenției de știri din Siria, SANA, forțele americane care au atacat rămășițele milițiilor jihadiste din provincia Deir el-Zour le-ar fi garantat șefilor libertatea în schimbul aurului strâns prin jefuirea sistematică a populației, dar și prin comerțul cu petrol pe piața neagră. Tranzacția ar fi avut loc deja, islamiștii plătind nu mai puțin de 50 de tone de aur.

Mai mult, ziarul turc Daily Sabah, care citează numeroase surse locale, pretinde că elicopterele armatei americane au transferat deja aurul din Kobani, un oraș ocupat de kurzi. Potrivit aceleiași surse, Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd (YPG) ar fi primit o parte din pradă.

Informații similare, care susțin că americanii caută de mai multă vreme comoara strânsă de ISIS, au fost puse în circulație și de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Această organizație afirmă că SUA și aliații săi kurzi au salvat luptători ISIS în speranța că vor ajunge la o înțelegere cu ei. „Forțele coaliției conduse de SUA nu vizează în mod deliberat zonele aflate sub controlul teroriștilor ISIL (....) deoarece încearcă să localizeze această comoară”.

Nu este prima oară când astfel de acuzații sunt lansate împotriva Statele Unite și a aliaților lor din Siria. S-a spus, în timpul atacului asupra așa-zisei capitale a Califatului Islamic, Raqqa, că a existat o înțelegere între teroriști și americani. Târgul secret, descoperit în cele mai mici amănunte de BBC, a asigurat supraviețuirea și libertatea a circa 4000 de oameni, printre care mulți lideri ISIS și un număr important de luptători străini. Și Moscova a acuzat în repetate rânduri armata americană că formează noi grupuri armate din rămășițele ISIS. Potrivit rușilor, acești luptători ar fi organizat mai multe ambuscade împotriva armatei guvernamentale siriene, după care au dispărut în zonele controlate de americani.

Cât de adevărate sunt aceste acuzații, e greu de spus, dat fiind că vin din partea unor adversari ai intereselor americane în Orientul Mijlociu. Și ar mai fi o întrebare: dacă aceste „tranzacții” extrem de dubioase sunt adevărate. Cine se află în spatele lor? Echipa președintelui Trump sau statul paralel care se opune retragerii americane din Siria?