ISIS a acaparat luminile rampei, dar EXISTĂ o organizaţie a morţii MULT MAI PERICULOASĂ
- Dodo Romniceanu
- 27 ianuarie 2016, 09:50
Frontul Al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, reprezintă, pe termen lung, o ameninţare mult mai mare decât organizaţia teroristă Stat Islamic cel puţin pentru Statele Unite, atrage atenţia un raport elaborat de două prestigioase organizaţii americane- Institute for the Study of War şi American Enterprise Institute.
Raportul critică strategia administraţiei americane centrate pe combaterea teroriştilor Statului Islamic, subliniind că “orice iniţiativă care presupune ignorarea ameninţării reprezentate de Jabhat al-Nusra nu va asigura în veci securizarea teritoriului american”, transmite CNN. "Atacuri ale reţelei teroriste Stat Islamic şi ale Frontului Al-Nusra ar ameninţa economia globală şi ar forţa societăţile occidentale să introducă restricţii severe asupra libertăţilor şi drepturilor civile, punând în pericol valorile americane şi stilul de viaţă american", argumentează specialiştii.
“Chiar dacă ISIS este mai vizibil şi mai în luminile rampei, ambele organizaţii reprezintă o ameninţare reală, ambele vizează atacuri pe teritoriul SUA, ambele speră să reuşească să mobilizeze comunităţile musulmane contra Vestului”, a precizat Kim Kagan, în prezent directoare a Institute for the Study of War (ISW) şi fostă consilieră a generalului David Petraeus.
În realitate, filiala siriană a Al-Qaida reprezintă pe termen lung o ameninţare mai dificil de rezolvat decât ISIS iar eliminarea acesteia va fi deosebit de complicată pentru că gruparea este în acest moment avantajată de haosul produs de războiul civil. În plus, situaţia din Siria o ajută enorm să se extindă, mai spune Kim Kagan. “Al-Nusra se insinuează discret în rândurile populaţiei siriene şi opoziţiei lui Bashar al-Assad, aşteptând momentul potrivit să-şi arunce pe umeri mantia jihadului global odată ce ISIS va fi zdrobit”, conchide directoarea ISW
Departamentul de stat susţine că peste 35.000 de luptători străini din aproximativ 100 de ţări s-au deplasat în Siria pentru a participa la luptele pe care le duce în teren Frontul Al-Nusra, fapt care o plasează imediat după ISIS din punctul de vedere al atracţiei exercitate în rândul tinerilor dornici să declanşeze jihadul.
Al-Nusra a apărut la sfârşitul lui 2011, în primele zile ale războiului civil sirian şi a fost iniţial format din sirieni căliţi pe câmpul de luptă din Irak unde călătoriseră pentru a lupta împotriva americanilor. Cu timpul a devenit una dintre cele mai eficiente grupări care luptă împotriva regimului de la Damasc iar în prezent controlează mai multe regiuni din nord-vestul Siriei.
Membrii Frontului al-Nusra Front sunt în special musulmani suniţi sirieni. Scopul grupării este răsturnarea guvernului lui Bashar al-Assad şi crearea unui emirat islamic guvernat de legile sharia, dar cu un accent pus încă de la început mai degrabă pe lupta contra „inamicului apropiat”, reprezentat de regimul sirian, decât pe jihadul global. Membrii sirieni ai grupării susţin că luptă doar împotriva regimului Assad şi că nu vor ataca state occidentale. În timp ce politica oficială a Frontului al-Nusra consideră Statele Unite şi Israelul drept inamici ai Islamului, iar gruparea avertizează împotriva intervenţiei occidentale în Siria, iderul al-Nusra Abu Mohammad al-Julani a declarat că „Avem o singură misiune de îndeplinit, lupta împotriva regimului şi a agenţilor săi de pe teren, incluzându-i pe Hezbollah şi pe alţii”.