Cele trei lucruri care ne vor aduce creştere economică, după Isărescu
- Raluca Florescu
- 23 februarie 2011, 17:21
"Trei lucruri trebuie făcute în România, ca să avem creştere economică: să stimulăm munca, să stimulăm munca, să stimulăm munca", a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, astăzi, în deschiderea conferinţei pe tema anului financiar-bancar 2011. Potrivit lui, România are nevoie de stimularea muncii prin investiţii, prin creşterea productivităţii, dar şi prin scăderea poverii sociale pentru a-şi putea relua creşterea economică.
În opinia guvernatorului, stimularea muncii se poate realiza prin încurajarea investiţiilor. Legat de acest aspect, şeful băncii centrale a spus că este bine că băncile încearcă să încurajeze economisirea prin fixarea de dobânzi mari la economii, însă acest lucru descurajează investitorii care au nevoie de o rentabilitate foarte bună a investiţiilor pentru a-şi putea plasa fonduri în România.
Pe de o parte, dobânzile mari la economii îi fac pe investitori să prefere să ţină banii în bănci în loc să-i investească în economia reală, iar pe de altă parte, cresc costul creditelor, ceea ce scade randamentele investitorilor.
Reducerea poverii fiscale, esenţială
În al doilea rând, stimularea muncii se poate realiza prin creşterea productivităţii, care se poate face prin flexibilizarea pieţei muncii, a explicat Isărescu.
El a precizat că este esenţială o reducere a poverii fiscale a întreprinderilor chiar dacă se spune că România este o ţară cu fiscalitate redusă. În opinia lui Isărescu, avem o fiscalitate redusă la nivel de PIB, nu la nivelul companiilor.
A treia modalitate de stimulare a muncii este reducerea poverii sociale. "Trebuie să ai cel puţin acelaşi număr de contribuabili cu numărul de beneficiari", a spus guvernatorul BNR.
"Toţi cei care sunt în producţie sunt sugrumaţi", a spus guvernatorul BNR.
El a reamintit că în România sunt 5 milioane de asistaţi social şi 4 milioane de contribuabili. În acest sens, Isărescu a sugerat că angajatorii au mare nevoie de reducerea CAS, care însă trebuie realizată după ce va fi analizat foarte atent impactul implementării.