Dobânzile la credite şi la depozite se vor reduce la fel de repede ca deficitul de cont curent, conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
El şi-a exprimat convingerea că, la întoarcerea din vacanţă, românii vor găsi dobânzi mai mici. Şeful BNR a recunoscut că suntem „în oarecare întârziere cu dobânzile de activ şi de pasiv”, dar se declară încrezător în ajustarea rapidă a acestora.
„Părerea mea este că dobânzile se vor ajusta la fel de repede precum deficitul de cont curent. Nu cred că vor sta 3-6 luni. Până se întorc românii din vacanţă, se vor trezi cu dobânzile ajustate”, a asigurat Isărescu, pledând pentru răbdare şi încredere în programele anticriză. România are un deficit de credibilitate, pe care a trebuit să-l acopere cu „importuri de încredere” prin acordul de finanţare încheiat cu FMI şi CE, este de părere guvernatorul.
Primul pas este mai greu, dar a fost făcut
BCR a coborât dobânzile la împrumuturile în lei pentru clienţii corporativi cu până la trei puncte procentuale. Astfel, nivelul curent al dobânzilor la creditele corporate acordate de bancă porneşte de la 13%.
La depozite, pentru firme scăderea este de până la 0,5 puncte, în timp ce pentru persoanele fizice, la cele în lei cu dobândă fixă, scăderea este între 0,25 şi 1,75 puncte. La Banca Românească, pentru creditele ipotecare şi imobiliare aflate în sold, dobânzile se reduc cu procente cuprinse între 0,01% şi 4,89%, din cauza evoluţiei indicilor Euribor, Robor şi Libor, la trei luni.
Banca a operat modificări şi în cazul depozitelor în euro, unde dobânda fluctuează acum între 3,8% şi 5,5% pe an, în funcţie de tipul depozitului şi de scadenţă.
La depozitele în lei, Banca Transilvania a scăzut dobânzile cu până la 0,75 puncte procentuale în funcţie de depozit, iar la cele în euro cu doar 0,5 puncte. Începând cu 1 iunie 2009, ING Bank a redus dobânda fixă pentru ING Depozit la 12,25% pentru anumite depozite. (A contribuit Paul Barbu)